SpaceX променя историята като изпрати първия изцяло цивилен екипаж в орбита

SpaceX не е единствената компания, която иска да направи космически туризъм достъпен за всички потребители. През последните месеци станахме свидетели на уникални полети на Ричард Брансън и Blue Origin, които изведоха частни лица извън орбитата на Земята. Следващата подобна мисия ще бъде проведена от SpaceX, които обаче имат съвсем различни планове от своите конкуренти.

Само след броени часове екипажа на , който наброява четири души ще бъде изстрелян на борда на капсулата Crew Dragon с ракетата Falcon 9.

Нито един от тях не е астронавт, като цивилния фактор е водещ при подбора на участниците в уникалния полет. Целта на Inspiration4 е да се издигне на височина от 575 километра над морското равнище на Земята.

Това е по-висока стойност от орбитите на Международната космическа станция (МКС) и телескопа Hubble. Любопитната подробност е, че Crew Dragon капсулата няма да остане в орбитата само няколко минути, а вместо това ще осигури уникален полет с продължителност от 72 часа, съобщава Reuters.

 

 

По този начин ще извършват една пълна обиколка на планетата на всеки 90 минути, преминавайки със скорост от над 27 360 км/ч., което е приблизително 22 пъти по-бързо от скоростта на звука. Извършването на орбитален полет с такива параметри ще демонстрира нагледно възможностите на технологиите, с които разполага SpaceX.

Трябва да отбележим че всеки един от участниците в мисията е тренирал в продължение на месеци, за да отговори на високите изисквания необходими за подобен полет. Специални системи ще анализират в реално време състоянието на всеки един от членовете на екипажа на Inspiration4. Данните ще имат ключово значение за бъдещите мисии на компанията.

По всичко личи, че космическия туризъм е тема, която попада в полезрението на все повече частни компании, които ще ускорят превръщането на концепцията в реалност за масовия потребител.

 

TagsSpaceX