Учени създадоха най-здравия материал, който може да се самовъзстановява

Дисплеите са най-уязвимата част от смартфоните и лесно могат да се повредят при изпускане или удар. Независимо колко сте внимателни никога не сте защитени на 100% от подобен инцидент. Частично решение са протекторите на екрана, които могат да ви спестят излишни средства за подмяна на екрана.

Учените от цял свят експериментират с идеята да предложат по-добри материали, които да улеснят процеса на смяна на екраните в смартфоните.

Екип от изследовaтeли на Institute of Science Education and Research (IISER) тестват в лабораторни условия алтернативен материал с интересни характеристики.

Разработката представлява прозрачно покритие, което изключително здраво и в същото време може да възстановява повърхността си, съобщава InterestingEngineering. Водещ приоритет е съединение, което надхвърля значително конвенционалната издръжливост на материалите, които се самовъзстановяват.

Крайният продукт предлага оптимално съчетание между прозрачност и здравина, което може да се утвърди като алтернативна на скъпите ремонти на дисплеите в мобилните устройства.

 

 

Учените на IISER са използвали пиезоелектричен органичен материал, който е в състояние да преобразува механичната енергия в електрическа енергия, както и да извършва обратния процес. По този начин се създават кристали с форма на игла, с дължина от 2 милиметра и широчина 0.2 мм.

Резултатите от лабораторните условия показват, че новия материал е десет пъти по-здрав от конкурентните решения. Другото предимство е добре подредената вътрешна структура, която е предпочитана в сфери като потребителската електроника и оптиката.

Молекулярното разположение между кристалите позволява между тях да се развива силно привличате. Този процес позволява отделните компоненти да се приближават едни към други без външен стимул като топлина или налягане.