BJJ легендата Фелипе Пена пред Sportal.bg: Мисля за ММА кариера, пак ще дойда в България

Живата легенда на бразилското жиу-жицу Фелипе Пена даде специално интервю за Sportal.bg при първото си посещение в България за открита тренировка по BJJ и семинар за начинаещи и напреднали в борческата зала в Национален спортен комплекс “Диана”.

Бразилският майстор с прякор Прегиса показа на 30-ина желаещи да се докоснат до най-висшето ниво на BJJ техники за събмишън с душене и ключове, както и тънкости за преодоляване на гард, за страничен контрол и за работа в синхрон с колена, бедра и ръце.

Фелипе Пена пристигна в България по покана на черния колан и треньор Даниел Фрейтас и мениджъра Никола Атанасов от New Gen Management.

“Идеята за идването ми в България стана спонтанно и много бързо. Трябваше да проведа семинари в други държави като Италия и Холандия, но заради ситуацията с COVID-19 се наложи да ги отменя в последния момент. Тогава се отвори възможност да дойда в България, защото имах и намерение да посетя Гърция.

Познавам Даниел, той ме покани, така че съм много доволен, макар и всичко да се случи много набързо. За мен е голямо удоволствие да съм тук и да покажа няколко техники. Поздравявам Даниел, защото знам колко е трудно да се организира нещо такова в последния момент, и то в условия на пандемия.

Всички ме приеха чудесно и се грижат за мен, така че първото ми впечатление от България е страхотно. Тъй като сега съм само за два дни, следващият път ще прекарам повече време в страната и ще ѝ се насладя повече.

Аз се наслаждавам на тренировките и на уроците, които давам. Нивото на жиу-жицу тук е много добро, дори белите колани се справят добре. На семинара ми присъстваха от всеки един тип колани, като дори най-неопитните правят техниките добре. Вече не се изненадвам, че дори в България нивото на BJJ е толкова високо. Спортът се развива толкова много и толкова бързо, интернет помага много за това и достъпът до него е по-лесен, няма нужда да си в Бразилия. Треньорите също могат да се усъвършенстват през последните 10-ина години и учениците им също прогресират доста бързо.

Тази година спечелих турнира BJJ Star GP, а после и още един двубой в турнир от тези серии. Впоследствие имах контузия на гръден мускул и едва миналата седмица се върнах в залата за тренировки. Сега се готвя за Световното първенство през декември, това е основната ми цел през годината. Миналата година имах само два двубоя, но заради пандемията никой не можеше да се похвали с голям брой срещи. През февруари на турнира BJJ Star се чувствах дори по-добър от преди. Сега се чувствам в отлична форма физически, психически и технически, така че нямам търпение да си постигна целта да стана световен шампион. 

Наистина искам да направя ММА кариера, но е трудно да си на най-високо ниво в двата спорта по едно и също време. Ако стана световен шампион, тогава ще направя преминаването към ММА. Наистина искам да се пробвам там, защото ще е голямо предизвикателство. В ММА също нивото се вдига през последните години и ще трябва да тренирам сигурно около една година за добър страйкинг. Тейкдауните и битката на земя няма да са проблем, но ще трябва да работя сериозно върху страйкинга”, каза Пена пред Sportal.bg.