Учени създадоха изкуствен интелект, който може да пише на различни езици

Технологиите с изкуствен интелект вече са неизменна част от ежедневието на милиони потребители по цял свят. Дори да не се замисляте много от функциите на смартфоните, включително и камера приложенията използват AI решения. Виртуалните асистенти като Google Assistant и Siri също разчитат на алгоритми с изкуствен интелект, за да бъдат полезни на потребителите.

Google Translate и другите популярни услуги за превод на чужд език са друг пример за предимствата на технологията.

Инвестициите на големите компании подобряват непрестанно възможностите на AI системите, Aleph Alpha е името на стартъп, който оперира в Хайделберг, Германия и създаде един от най-усъвършенстваните модели с изкуствен интелект в индустрията.

Уникалният алгоритъм е базиран на последните иновации в сферата на машинното обучение, които му помагат да разбира различни езици. Това е възможно с анализа на много публикации онлайн, включително предварително подбрани материали по определена тема, на която след това AI софтуера трябва да отговори, съобщава Wired.

 

 

Системата на немския стартъп е разработена да бъде „Bilingual“, което означава, че може да зададете въпрос на даден език и да получите релевантен отговор на друг. Приоритет е разбирането на английски, но Aleph Alpha модела е в състояние да разбира и да създава текст и на други езици, сред които немски, френски, италиански и испански.

Тeхнологията позволява машините да създават сложни компютърни мотели за лингвистика, които се тренират единствено с четене на информация в интернет. Aleph Alpha не е единствената компания с подобни амбиции, тъй като учени от цял свят експериментират с разработката на АI системи, които могат да разбират множество езици.