Учени изчислиха стойността на числото Пи до 62.8 трилиона знака

Едва ли има съмнение, че Пи e най-интересното и загадъчно число в математиката. От векове насам учените полагат усилия да изчислят повече знаци и да разкрият тайната на тази константа. Досегашното върховно  постижение бе поставено в началото на 2020г.

Тогава числото бе изчислено с точност до 50 трилиона знака, което е впечатляващо.

Необходими са 108 дни и 9 часа, за да се финализира изчислението. Сега разбираме за следващият рекорд свързан с числото Пи, тъй като учени на University of Applied Sciences Grabunden успява да пресметнат 62.8 трилиона знака от неговата стойност.

Ако бъдат отпечатани всички символи ще запълнят страниците на всяка книга  в British Library десетократно, информира TheNextWeb. Припомняме ви, че математическата константа Pi представлява съотношението на обиколката на окръжност към нейния диаметър.

Приблизителната стойност, с която сме свикнали да асоциираме Пи е 3.1415926536.
 

 

Само тези десет знака след запетаята са напълно достатъчни да се изчисли обиколката на Земята с точност по-малка от милиметър. Ако увеличим тази стойност до 32 десетични знака това позволява да пресметнем обиколката на нашата галактика с точност до ширината на водороден атом. 

Само 65 знака след запетатята са необходими на учените да разберат размера на наблюдаваната вселена в рамките на Планковата дължина – възможно най-краткото измеримо разстояние.  Въпреки допълнителните 12 трилиона символа в новото изчисление учените съкращават 3.5 пъти времето за пресмятане, в сравнение с преходния рекорд.

Никога няма да успеем да изчислим пълната стойност на Пи, тъй като винаги ще има допълнителни стойности и рекорди за подобряване.

Oще от Digital: 30 години честване на деня на числото Пи