Android 12 ще позволи да правим скрийншот на цялата страница в Google Chrome

Актуализациите към Android 12 ще предложат интеграция на много нови смарт функционалности и UI оптимизации. Най-голямата промяна, която ни предстои е интеграцията на дизайнерския език Material You, който добавя още едно ниво на персонализация на Android. Нови цветови теми ще променят системните менюта и прозорци съобразно активната Home / Lock Screen настройка.

Google са променили дизайна на Quick Notifications менюто, което се появява с плъзгане на пръста от горната част на екрана.

Кръглите икони ще бъдат заменени от Quick Tile символи със заоблена правоъгълна форма. Размерите им са увеличени допълнително с цел да съдържат повече полезна информация. но функционалността им остава непроменена.

Сигурността е специален акцент в разработката на Android 12. Новата секция Privacy Dashboard ще ни показва как приложенията използват личните данни, които споделяме с тях. Това е полезно, за да видите дали инсталираните програми имат достъп до локация, камера, микрофон и др. Подобна функция вече се използва от потребителите на iOS 15.

 

 

Голям интерес предизвиква и поддръжката на т.нар. „Scrolling Screenshot“ функционалност в операционната система, която позволява да направите скрийншот на екрана, дори когато скролвате върху екрана. По този начин може да заснемете цяла страница на уеб сайт и да видите детайли, които не са възможни, ако комбинирате няколко снимки.

Функцията позволява да направите по-голяма снимка на съдържанието и се използва от „Capture Mode“ бутона в менюто за скрийншот. Актуалната Beta версия на Android 12 също така показва, че разработчиците на Google Chrome вече използват ScrollCapture API в нов инструмент на браузъра.

Заснемането на AMG страници с няколко региона на скролване не е възможно сега и се очертава и е полезно нововъведение в Android 12. Реалните ъпдейти към операционната система се очакват до края на септември.