Чернобил отново пълен с живот

След ужаса в Чернобил, хората правят всичко възможно да избягват района. Хората – да, но не и природата. През изминалите години след инцидента, Чернобил се е превърнал в красиво място, където живеят лосове, елени, сърни, глигани, вълци и много други видове животни, чиито местообитания са били заети от човека преди това.

„Броят на дивите животни в чернобилската зона се е увеличил значително в сравнение с периода преди инцидента“, – казва Джим Смит от Университета на Портсмът във Великобритания.

„Ние не твърдим, че радиацията има положителен ефект върху дивата природа, а само че последиците от човешкото присъствие, включително лов, земеделие, горско стопанство и т.н., има повече негативни последици“ –  коментира изследователят пред Science Daily.

Броят на популациите лосове, сърни, благородни елени и диви свине в забранената зоната е сходен с този в останалите четири не заразени с радиация резервати в региона, а вълците са седем пъти повече.

„Тези резултати показват, че за три десетилетия Чернобилската зона може да стане дом на голям брой бозайници, дори при условията на постоянно облъчване“ – разказват изследователите.

Чернобил се превърна в поредното доказателство, което показва как, човек и да съсипва света, природата винаги намира начин да го възстанови.