Virgin Galactic успешно изпратиха Ричард Брансън в Космоса

Космическият туризъм предизвиква интереса на увеличаващ се брой частни компании. Илон Мъск вече извършва редовни доставки до Международната космическа станция (МКС). Други известни личности, сред които Джеф Безос и Ричард Брансън също инвестират средства за развитието на тази концепция.

Virgin Galactic сега проведоха един от най-успешните полети досега, благодарение на SpaceShipTwo космическия апарат известен още като VSS Unity.

Мисията е с кодовото име и представлява четвъртият полет на машината извън орбитата на Земята. Още по-интересното е, че този път на борда бе Ричард Брансън, който е собственик на компанията с няколко служители на Virgin Galactic.

Първата стъпка от мисията е свързана с изстрелването на WhiteKnight самолета, към който е прикрепен VSS Unity. Това се случва приблизително 50 минути след излитането на височина от около 14 километра над морското равнище. Следващата фаза включва запалването на ракетния двигател на VSS Unity, с който достига до „ръба на Космоса“ на височина 86 километра.

 

 

Екипажът дори успява да се наслади на няколко минути в безтегловност преди космическия апарат да започне приземяването в Spaceport America в Ню Мексико. Това е централата на космическия бизнеса на Virgin Galactic. информира TheVerge.

Историческият полет се очаква да сложи началото на изцяло нова ера в развитието на компанията, която иска да направи космическия туризъм достъпен за всички. На борда на VSS Unity освен Ричард Брансън са двама пилоти, както и още трима служители на Virgin Galactic.

Компанията е основана през 2004г. и вече е продала повече от 600 билета на цена от $250 хил. за бъдещи полети в орбитата около Земята. Следващите мисии на Virgin Galactic ще бъдат обявени допълнително, но едва ли ще станат факт преди 2022г.

В заключение ще отбележим, че на 20 юли е планирано Джеф Безос и Blue Origin да направят подобен полет в орбитата на планетата.