Google разработват Android услуга подобна на Find My на Apple

Apple Find My мрежата представлява най-голямата общност от устройства, които могат да помогнат за намирането на откраднати или загубени iPhone, iPad, Apple Watch и други продукти на компанията. Собствениците им също така могат дори да локализират своята джаджа, когато е офлайн.

Това в възможно благодарение на милионите други устройства на Apple, които могат да се намират в близост до изгубения хардуер. Google проявяват интерес към сходна концепция и дори вече разработват технология, която функционира по подобие на мрежата Find My на своя конкурент.

Алтернативното предложение носи името „Find My Network“ и може да стане едно от водещите подобрения в Android 12. Новата операционна система ще е налична за настоящите устройства през есента.

Информацията за тестовете с функцията е публикувана от xda-developers, които откриха доказателства за Find My Network в следващата версия на Google Play Services. Приложението е достъпно за разработчиците в бета канала и включва опция за локализиране на устройствата на други потребители.

 

 

Тук е момента да уточним, че смартфоните с Android вече могат да използват приложение, което се казва Find My Device и може да се изтегли безплатно. В този случай, обаче е възможно да се намират единствено устройства, които са логнати в съответния Google профил.

Предстоящата система, обаче ще доразвие възможностите на софутера, като позволи да локализирате откраднати или загубени смартфони на другите потребители. При всички положения „Find My Network“ ще е подходящо допълнение към Android, която вече се използва от над 3 млрд. потребители.

Необходимо е да се инсталира Google Play Services, за да се възползвате от новата функция. Скоро вероятно ще получим официално потвърждение за плановете на Google.

 

Oще от Digital: Технологията Find My на Аpple ще е достъпна и за други устройства