Android или iOS предлага по-добра система за софтуерни ъпдейти

Android е водещата операционна система за смартфони, която често е обект на критики, заради бавните софтуерни ъпдейти. Усилията на Google да се справят с този проблем дават частични резултати. В момента Android 11 се използва от едва 12% от смартфоните с платформата. В същото време по-старите Android 10 и Android 9 захранват съответно 18% и 30% от съвместимите устройства.

Припомняме ви, че Android 11 е последната версия на операционната система, която бе представена официално през септември 2020г. Екосистемата на Apple предлага съвсем различен подход, като за сравнение iOS 14.4, коятo се разпространява от края на януари се използва от над 70% от всички версии на iPhone в световен мащаб.

Тези цифри очертават по най-добър начин разликата между Android и iOS. Водещите производители използват собствени интерфейси в допълнение към т.нар, „чист Android“, което е причината за фрагментацията и респективно бавните актуализации.

Oт ZDNet смятат, че този подход на Google все пак има своите предимства.

 

 

Apple поддържат система на периодични ъпдейти, които освен нови функционалности включват и пачове за сигурност в iOS. Честите актуализации, обаче са свързани и с възникването на различни бъгове. Понякога това може да доведе до проблеми с батерията или други елементи от интерфейса, като системата за нотификации.

Компанията разпространява едновременно нови версии на операционната система, както и традиционните ъпдейти за сигурност. Тази практика, обаче не винаги води до оптимални резултати. Смартфоните с Android получават една актуализация в рамките на календарна година, както и месечни пачове за сигурност, които се актуализират отделно.

Google разполагат с много повече време да отстрaняват актуални проблеми, докато софтуерните ъпдейти достигнат до крайния потребител.

 

Oще от Digital: Как да преминете от Android към iPhone