Facebook тайно следи местоположението на снимките, които правим от iPhone, дори ако спрете функцията

Собствениците на iPhone могат да блокират достъпа на приложения до локацията. Въпреки това се оказва, че Facebook продължава да следи къде се намираме, дори ако изрично спрете тази функционалност. iOS 14.5 въведе промени в начина, по който използваме приложения, като предоставят детайли за информацията, която събират за потребителите.

Едва ли е изненадващо, че повече от 80% oт хората са отказали активността им да се споделя с Facebook.

Компанията генерира приходи основно от реклама и със сигурност не са доволни от софтуерните иновации на Apple. Новите функции в iOS 14.5, обаче няма да ви предпазят от споделянето на локацията с Facebook, дори и изрично да се откажете от тази възможност.

Експерименти на Forbes показват, че компанията получава достъп до IP адреси и тагове на локацията в снимките, които правим с iPhone. Това се случва дори при спиране на споделянето на местоположението от менюто с настройки в iOS 14.5.

 

 

Phone добавя GPS тагове към снимките, което полезно за откриване на определени изображения. Facebook и Instagram премахват метаданните или т.нар. „EXIF“ информация от изображенията, които ъплоудваме. Тези данни са заменени от собствени кодове на компанията.

Благодарение на тях Facebook запазват информация за IP адреса на устройството, от което качвате снимки, както и локацията, на която е заснет кадъра. Ако отворите менюто с настройки и изберете „Your Facebook Information“ ще можете да изтеглите всички данни, които пази компанията за вашия акаунт.

По този начин нагледно ще видите, че поверителната информация от този тип продължава да се споделя със сървърите на Facebook, дори ако изрично сте дали несъгласието си това да се случва от менюто на iPhone.