Шефът на Amazon се оттегля от поста си на 5 юли

Джеф Безос продължава да бъде един от най-богатите хора на планетата. Шефът на търговския гигант Amazon, обаче възнамерява да се оттегли от своя пост в компанията. Плановете за напускането на позицията главен изпълнителен директор бяха споделени официално на годишната среща с акционерите.

Вече е и известно и името на човека, който ще наследи Джеф Безос на най-важния пост в Аmazon.

Това е Анди Джаси, който в момента ръководи доходоносния бизнес с облачни услуги на компанията, информира Engadget. Оттеглянето на настоящият шеф ше стане факт на 5 юли, което означава, че последната му среща с акционерите като CEO вече е в миналото.

Все пак Amazon няма да продължи да съществува без Джеф Безoc, който ще продължи да има важнa, но по-ограничена роля в компанията. Създателят на търговския гигант ще се задоволи с позицията на председател, която ще му предостави повече свободно време за други инициативи.

 

 

Датата 5 юли не е избрана случайно. Именно на този ден Джеф Безос създава Amazon, което се случва през 1994г. За в бъдеще неговият фокус ще е върху разработката на нови продукти и ще остави ежедневните операции на Анди Джаси, който познава много добре ценностите и вътрешната култура на Amazon.

Всъщност той има стратегическа роля в разработката на Amazon Web Services (AWS) oще от 2003г. През последните пет години е главен изпълнителен директор на тази дивизия, като за периода януари-март 2021г. са реализирани приходи от $13.5 млрд. Това превръща AWS в източника на 12% от общите приходи на Amazon.

Едно от първите управленски решения на новия шеф е да върне обратно Джеф Блекбърн, който да поеме контрол над новата консолидирана дивизия за медия и забавление. Това ще се случи на 7 юни. Скоро ще научим и какви ще бъдат другите приоритети в управленската програма на Анди Джаси.