Amazon иска да купи MGМ за $9 млрд.

var md = new MobileDetect(window.navigator.userAgent); if(md.mobile()) { document.write (''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); } else { document.write (''); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); }
" data-essbisHoverContainer="">

Аmazon е компания, която повечето хора асоциират с най-голямата търговска мрежа в интернет. Бизнес империята на технологичния гигант включва и други сектори в пазара на потребителска електроника. Така например Amazon имат силно присъствие сред облачните услуги и също така отделят средства за финансиране на собствени видео продукции.

Следващата логична стъпка за разширяване на бизнеса на Amazon е реализирането на мащабна сделка, чиито финансови параметри могат да достигнат до $9 млрд. Според информация на Variety вече са стартирали интензивни преговори за придобиването на MGM от Amazon. Разговорите продължават вече няколко седмици и вероятно скоро ще има официално потвърждение.

Конкретните детайли разкриват, че параметрите на сделката се обсъждат от Майк Хопкинс, който е старши вицепрезидент на Amazon Studios и Prime Video, както и от председателя на борда на директорите на MGM, Кевин Улрих. Всъщност това не е първият път, в който разбираме, че компанията си търси купувач, тъй като подобни данни се появиха още в края на 2020г.

 

 

Първоначалните данни разкриват, че сумата на сделката ще е от порядъка на $7-$10 млрд., като актуалното предложение на Amazon е приблизително $9 млрд. Разнообразният каталог на MGM включва колекция от над 4000 филмови продукции, както и 17 хил. часа телевизионно съдържание. Студиото притежава франчайзи като James Bond, The Handmaid’s Tale, Rocky, Stargate, Robocop, Legally Blonde, Vikings и др.

Реализирането на сделката ще позволи на Amazon да придобият контрол над голям брой популярни заглавия. Припомняме ви, че през последната година компанията е инвестирала повече от $11 млрд. за филми, музика и видео съдържание за потребителите на Amazon Prime услугата. Това е увеличение с 40%, спрямо инвестициите преди година.

Евентуалното придобиване на MGM ще потвърди дългосрочния ангажимент на Amazon в сферата на филмите и телевизионното съдържание. През първото тримесечие MGM Holdings отчита приходи от $403.3 млн. и нетна печалба от $29.3 млн., което е сериозно подобрение, в сравнение с показателите от 2019г.