Европа иска лицевото разпознаване да бъде забранено

Технологиите за лицево разпознаване са предпочитан биометричен метод за идентификация. Смартфоните използват усъвършенствани системи с изкуствен интелект, които за стотни от секундата могат да разпознаят потребителите. Системите за видео наблюдение на публични места, обаче могат да се превърнат в риск за сигурността, особено в консервативните държави.

Именно такива опасения изразиха представители на Европейски надзорен орган по защита на данните (ЕНОЗД), които поискаха лицевото разпознаване да бъде блокирано в ЕС.

Основният мотив е, че този метод може да се използва за следене и нарушаване на основни обществени права на потребителите. Изявлението се появява само дни след като Европейската комисия (ЕК) предложи проект на решение за употреба на биометрични технологии.

Заложените промени предвиждат софтуера да се използва в случаи на изчезнали хора, терористични атаки и други инциденти с обществен характер. Мнението на ЕНОЗД е против решението, като надзорния орган вече изрази желанието си за блокиране на лицевото разпознаване на публични места, съобщавa VentureBeat.

 

 

Необходимо е възприемането на по-строг подход особено в дистанционните методи за биометрична идентификация. Актуалните разработки в сферата на изкуствения интелект могат да създадат изключително висок риск и опасност от навлизане в личното пространство на хората. Това се казва в съобщение на ЕНОЗД, които също така смятат, че процесите от този тип са трудно контролируеми.

За в бъдеще ЕНОЗД ще се съсредоточи предимно върху дефинирането на точни граници за онези инструменти и системи, които могат да представляват рискове за основните права на защита на данните и поверителност.

Предложенията на ЕК предизвикват множество критики от групи за граждански права и неправителствени организации., заради наличието на „вратички“, които могат да позволят на авторитарните правителства да злоупотребяват с изкуствения интелект и да ограничават правата на гражданите, се казва още в изявлението.

Всички бъдещи действия на ЕК в тази насока няма да бъдат подкрепени и ще срещата сериозно противопоставяне на ЕНОЗД.