Милиони компютри все още работят с Windows 7 и Windows XP

Microsoft официално прекратиха поддръжката за Windows 7 oще в началото на календарната година с идеята да принудят повече хора да преминат към Windows 10. В голяма степен стратегията на компанията проработи, особено сред представителите на бизнес средите.

Въпреки това продължава да има доста хора, които използват този софтуер. Колкото и странно да ви прозвучи това важи и зa Windows XP.

Старата версия на операционната система не се поддържа от седем години, тъй като Microsoft спряха aктуализациите през април 2014г. Липсата на нови ъпдейти превръща двете платформи в оптимална мишена за хакерите.

Нов доклад на Lansweeper потвърждава, че има доста устройства, които все още оперират с тези версии на Windows. Самото проуване обхваща компютрите на 50 млн. потребители и показва, че около 5% от тях използват Windows 7. Това означава, че приблизително 2.5 млн. души попадат в тази категория. Сходна е ситуацията с Windows XP софтуера, който е дори още по-стар, информира TechRadar.

 

 

Според информацията на Lansweeper 3% от участниците в изследването ежедневно изполват операционната система, което означава, че техния брой е около 1.5 млн. Със сигурност 4-те милиона потребители трябва да полагат допълнителни усилия, за да се предпазаят от множеството заплахи в уеб пространството.

Всяка уязвимост, която бъде откриха от хакерите вече не се пачва от Microsoft, което крие сериозни рискове за сигурността на личната информация. От Lansweeper откриват, че повече от 2.5 млн. души се доверяват на Windows 8 за ежедевната комуникация, откриване на информация в интернет и забавление.

Най-добрият съвет за тези потребители е да обмислят преминаване към по-модерна операционна система, независимо дали е Windows, macOS или Linux.

 

Oще от Digital: Знаете ли, че: Mилиони потребители продължават да използват Windows XP