Samsung ще произвеждат трета версия на процесора Kirin 9000 5G

Huawei се превърнаха в един от най-големите производители на смартфони, следвайки стратегията да представят две устройства от висок клас в рамките на една година. През първото тримесечие е премиерата на Huawei P Series, които са фокусирани към фотографията.

След това през последните седмици на годината Huawei представят и следващата версия на Mate Series. Китайският гигант дори имаше амбиции да изпревари Samsung в мобилната индустрия, но вместо това се сблъска с безпрецедентни търговски санкции.

САЩ въведоха редица забрани, които на практика изключиха Huawei от веригата за доставки.

Всеки производител на хардуер, който използва американски технологии е необходимо да получи лиценз, за да извършва доставки до Huawei. Компанията успя да произведе достатъчно количества на Kirin 9000 процесора за премиерата на Huawei Mate 40 в края на 2020г.

Това е 5-нанометров чип с над 15 млрд. транзистора, който се произвежда от TSMC и също така намери място в Huawei Mate X2, чиято премиера стана факт преди седмици.

 

 

Припомняме ви, че Huawei разработиха още една версия на процесора с името Kirin 9000E. Toзи чип е оборудван със самостоятелно звено за невронна обработка, както и с 22-ядрен графичен чип. Според информация на HuaweiCentral вече се работи над още една версия на процесора, която ще се казва Kirin 9000L.

За разлика от Kirin 9000 и Kirin 9000E този път ни очаква по-ниска работна честота. Най-бързото ядро на Kirin 9000 оперира на 3.13GHz, докато при новия процесор тази стойност ще е 2.86GHz. Техническите специфкации ще включват още 18-ядрен Mali-G78 GPU и NPU модули.

Любопитна подробност е, че Samsung ще произвеждат новия процесор за смартфони на Huawei. По този начин компанията ще се възползва от уникалната им 5nm EUV технология, която гарантира оптимална производителност и ниска консумация на енергия.

Samsung също ще се наложи да получат лиценз от американското правителство, за да могат да преминат към масовото производство на Kirin 9000L.