Атлетико Мадрид 0:0 Челси, следете тук!

Отборите на Атлетико Мадрид и Челси играят при 0:0 в първи осминафинал от Шампионската лига. Мачът се играе на „Арена Национал“ в Букурещ, а не на „Уанда Метрополитано“. Причината е забраната на испанските власти за влизане в страната на жители на Обединеното кралство във връзка с пандемията от коронавирус.

Мадридчани имат добри спомени от „Арена Национал“, защото през 2012 година на същия стадион победиха Атлетик Билбао с 3:0 във финала на Лига Европа.

От тогавашния състав в отбора е останал само Коке.

След изтеглянето на жребия Атлетико беше считан за фаворит, но сега ситуацията е различна и букмейкърите дават леко предимство на Челси. „Сините“ от Лондон играят силно под ръководството на новия си мениджър Томас Тухел. В същото време Атлетико спечели само един от последните си 4 мача в Ла Лига и преднината на тима на върха в класирането вече е минимална.

През уикенда „дюшекчиите“ загубиха с 0:2 у дома от Леванте, което беше първото им поражение на собствен терен през сезона. Челси пък направи 1:1 при визитата си на Саутхамптън.

Двата отбора са изиграли общо 7 мача помежду си в евротурнирите, като имат по две победи, а три от срещите завършиха наравно. Атлетико елиминира Челси на полуфиналите в ШЛ през сезон 2013/14. През 2017 година тимовете бяха съперници в груповата фаза на турнира. Челси се наложи с 2:1 в Мадрид, а реваншът завърши 1:1.

Диего Симеоне трябваше да се справя с доста кадрови проблеми, но наказаните за мача с Леванте Стефан Савич и Саул Нигес се завръщат сред титулярите. Черногорецът си партнира в центъра на защитата с Фелипе, Марио Ермосо е ляв бек, а отдясно играе Маркос Йоренте. Луис Суарес и Жоао Феликс водят нападението, в средата на терена започват капитанът Коке и Саул, а по крилата действат Анхел Корея и Тома Льомар.



Заради контузии мача пропускат Шиме Върсалко, Хосе Хименес, Яник Ферейра-Караско и Ектор Ерера. Киърън Трипиър пък е със спрени права от ФИФА до края на месеца. 

Тухел пуска на върха на атаката Оливие Жиру, а по двата фланга му помагат Тимо Вернер и Калъм Хъдсън-Одой. Мейсън Маунт, Жоржиньо и Матео Ковачич са тримата халфове, Сесар Аспиликуета и Маркос Алонсо стартират по двата фланга в защитата, а двойка централни бранители пред вратаря Едуард Менди са Антонио Рюдигер и Андреас Кристенсен.



Големият отсъстващ в състава на Челси е Тиаго Силва. Бразилският ветеран има травма в бедрото. Кай Хавертц и Кристиан Пулишич са здрави, но остават на пейката. Рийс Джеймс и Курт Зума, за които се очакваше да са титуляри, също са сред резервите.

Атлетико започна да пресира агресивно от самото начало и това можеше да доведе до ранен гол в полза на „лос колчонерос“, след като Менди се забави с обработването на върнатата към него топка и имаше късмет, че не беше наказан. Мейсън Маунт пък получи жълт картон още в 1-ата минута за нарушение срещу Феликс и ще бъде наказан за реванша.

В този период от двубоя Атлетико нападаше основно отляво, където Льомар се стремеше да използва бързината си. Челси настояваше да задържа по-продължително топката и да провокира грешки в противниковата защита.

В 14-ата минута Суарес се пребори с Рюдигер около аутлинията и подаде успоредно на голлинията към Льомар, но той закъсня да засече топката. В ответната атака остро центриране на Аспиликуета създаде сериозно напрежение пред Облак.

Когато Челси пресираше, Атлетико трудно изнасяше топката и футболистите на Симеоне постепенно се ориентираха към по-дълги подавания. В 25-ата минута Маркос Алонсо пробва далечен изстрел, но Ян Облак спокойно улови. Секуни по-късно защитата на мадричани едва се справи с опасно центриране към Жиру.

В 34-ата минута Льомар майсторски овладя топката и тръгна към наказателното поле, но взе грешното решение и потърси Суарес, вместо свободния вляво Жоао Феликс. 

Шампионска лига, 1/8-финали:

АТЛЕТИКО МАДРИД – ЧЕЛСИ 0:0