Новак Джокович се класира за 9-и финал на Australian Open (видео снимки)

Осемкратният шампион Новак Джокович (Сърбия) се класира за девети път финала на Откритото първенство на Австралия по тенис.



Водачът в световната ранглиста пласира 17 аса и не даде особени шансове на квалификанта Аслан Карацев от Русия и спечели категорично с 6:3, 6:4, 6:2 за 113 минути на „Род Лейвър Арина“.
Белградчанинът взе първия сет с единствен пробив в осмия гейм, а във втората част поведе с 5:1, след което последва кратък спад, но при 5:4 той успя да затвори сета при втората си възможност на собствен сервис.

Джокович пропиля аванс от 2:0 в третата част, но след това с четири поредни гейма стигна до крайната победа.

След двубоя сърбинът отдаде заслуженото на 114-ия в световната ранглиста Карацев, който е първият дебютант, преминал през квалификациите, достигнал до полуфинал в турнирите от Големия шлем.

„Трябва да го поздравим. При дебюта си той достигна до полуфинал, което никога не се беше случвало в историята на тенис. Изигра великолепен турнир“, каза Джокович.


Сърбинът се оплакваше от физически проблеми с последните дни, но от тях нямаше и следа днес.

„Не съм се чувствал толкова добре от началото на турнира. Можех да удрям освободено, нямах никакво болка. Смятам, че изиграх най-добрия си мач през тази година. Въодушевен съм, че се чувствам така. Сега имам два почивни дни и ще преценим как да се готвя. Със сигурност ще тренирам в единия от тях, може би в събота. Възстановяването е най-важното. Сега ми предстои най-важният двубой в турнира“, допълни белградчанинът.



Джокович ще се стреми към 18-а титла в 28-ия си финал в турнирите от Шлема.
В мача за трофея в неделя той очаква победителя от срещата между Даниил Медведев (Русия) и Стефанос Циципас (Гърция), които играят утре.



Медведев играе на най-високо равнище в последните месеци. В победна серия е. Стефанос направи страхотен обрат срещу Рафа. Със сигурност ще бъде интензивен мач. Нямам предпочитания за съперника“, каза Джокович.