От фитнес индустрията призоваха: Искаме дебат и нормални условия за спорт! „За“ спазване на мерките сме (видео)

Подобно на всички нас и хората в спортния бранш се борят с последиците от пандемията, свързана с COVID-19. Финансовите проблеми за ангажираните с този бизнес са големи, а най-лошото в случая е, че спортът, който е здраве, остава забранен. Или поне част от него. Възможен ли е обаче живот и спорт по време на пандемия? Отговорите дава Любомир Раков – управител на една от най-големите фитнес вериги в Студентски град – „Завинаги Здрави“.

 

„Изглежда са възможни, щом продължаваме да живеем и сега с нетърпение очакваме 1 февруари – деня, в който ще отворим врати. За съжаление, бяхме поставени в много неравностойно положение спрямо другите спортове, бяхме избутани на заден план. Браншът ни беше пренебрегнат, беше насадено едно усещане, че едва ли не фитнесът е втора категория спорт, въпреки че всички други спортове го ползват като база, като една основа. Въпреки че фитнесът е превенция, доказано е, че той спомага за психическото и физическото здраве. Просто някакво време трябваше и ние, и хората, които взимат управленски решения, да помислим и да стигнем до това, че е време пак да отворим.“

Раков е на мнение, че проблемът в България идва, защото решенията са се взели едностранно. „Нямаше дебат с бранша, не се изискваха мнения на специалисти и затова всъщност се стигна до такива абсурдни, парадоксални решения, в които дадени спортове останаха и хората можеха да спортуват. Фитнесът беше затворен, в същото време наши колеги едва ли не промениха статута на помощенията си, за да продължат да работят. Хората търсеха своето място и своя спорт. Въпреки че бяхме затворени, получавахме ежедневни запитвания от наши клиенти – кога ще отворим, какви онлайн тренировки ще могат да посещават и да гледат съответно на Facebook страницата ни. Хубавото и позитивното в цялото нещо е, че наистина хората показаха, че искат да спортуват.

Ние нямаме разумно, логично обяснение на това в голямо и просторно помещение, с естествена и няколко кръга друга вентилация, да не може да пуснем дори минимален брой хора да спортуват, а нашите колеги да работят. В същото време на много по-малки пространства (всички сме виждали кадрите, няма смисъл да ги споменаваме пак) беше допуснато такова струпване на хора, че просто нямам логическо обяснение“, допълва Раков.

 

„Искам да заявя отговорно – ние сме за спазване на всички противоепидемични мерки. Ние сме за ограниченията. Но вече съвременните фитнес зали са едни огромни помещения, с различни видове вентилация, с голям капацитет и има варианти при желание и от двете страни, да се постигне консенсус, така че накрая пак да спечелят хората и здравето“, категорични са от фитнес бранша.

 

Голямата загуба за този вид бизнес а са всички специалисти, които напускат заради лиспата на работа и доходи в този труден момент. Лъчът надежда се оказва датата 1 февруари, когато фитнес залите трябва да бъдат отворени отново.

 

„Засега ще имаме ограничение в броя хора, които посещавам груповите занимания, защото там залите са с определен капацитет. Не мисля, че в момента, колкото и да имаме желание, ще дойде по-голям процент от 20-30 спортуващи на това, което позволява капацитетът на залата. Така, че ако се стигне до необходимост, до някакво ограничаване, ние имаме готовност заедно с колегите ни да вземем мерки така че да не се получава струпване на хора“, споделя Раков.

 

„За момента не трябва да се тренира с маска. Дезинфектанти и други такива материали за почистване ще има навсякъде, както имаше и преди. Ще се извършва регулярна дезинфекция, както беше по предписание и след предишното отваряне. При нас за взети абсолютно всички мерки, така че да запазим здравето на хората.

 

За щастие, българинът и българите сме показали, че можем да оцеляваме във всякакви ситуации. Мисля, че и този път ще преминем през тази пандемия, мисля, че ще се върнем към възможно по-нормален ритъм на живот. Просто се надявам това нещо да стане по-бързо.

 

Във всички напреднали държави спортът е превенция, стимулирането на масовия спорт е основна политика на държавата и оттам се получава един приятен живот, един здравословен живот, един по-дълъг живот. Надяваме се това да се случи и в България“, завършва Любомир Раков.