Милиони потребители на WhatsApp преминаха към Telegram заради споделянето на данните им с Facebook

Facebook отново се озоваха в центъра на ситуация, която предизвика недоволството на милиони потребители. Този път проблема е свързан с въвеждането на нови правила в едно от най-популярните приложения на компанията. Вече ви съобщихме, че WhatsApp ще споделя личните ни данни с Facebook, независимо дали сме съгласни.

Информацията за активността на потребителите ще се използва от компанията за рекламни цели, независимо дали имате профил в социалната мрежа.

  Плановете на Facebook предвиждат от началото на февруари всеки потребител, който не се съгласи с промените да не може да използва WhatsApp.

В случай, че сте съгласни промените ще продължите да работите с приложението, както досега. С оглед репутацията на Facebook по отношение на сигурността на личните данни едва ли ще се изненадaте да научите, че доста хора вече започна да търсят алтернативни решения.

Най-вероятно в следващите седмици още повече потребителите ще се откажат от WhatsApp и ще преминат към други приложения за комуникация.

 

 

Някои хора дори обещават да спрат да използват всички услуги на Facebook, заради поддържането на подобни практики. При всички положения, обаче компанията ще трябва да се примири със спад в популярността на WhatsApp. Вече започнаха и първите сериозни индикации за отлива на хора от платформата.

Така например Signal оглави класацията за най-изтегляно приложение в App Store. Причината за увеличения трафик е именно предстоящите промени в WhatsApp. Все пак се оказва, че и други приложения ще се възползват от ситуацията.

Telegram е алтернативно заглавие, което обръща специално внимание на сигурността на своите потребители. Предимствата на приложението и системата за криптиране на информация, която предлага са увеличи значително потребителската база през последните дни.

Само през последните 72 часа повече от 23 млн. нови потребители са се присъединили към Telegram. 27% от тях се намират в Европа, докато 21% са от Латинска Америка, а 38% от потребителите са локализирани в Азия.

 

Oще от Digital: Facebook Messenger и WhatsApp скоро ще могат да изпращат съобщения помежду си