Лег-преса за мощни крака

Любимото ми упражнение за крака! Искам да ви разкажа малко за него, за да ви вдъхновя при следващата ви тренировка за краката в залата.

Лег пресата е едно от най-ефикасните упражнения за комплекс-крака, след клековете. Няма как да си кривя душата и да кажа лоша дума за кляканията, но ще си позволя да похваля пресата.

Първо ви препоръчвам да сте прилично загрели, преди да се хвърлите в тежкото упражнение.

Малко колело или тренажор ще свършат работа, като препоръчвам не по-малко от 20 минути, за да усетите свободата в краката си. След първите няколко капки пот на челото ще сте почти готови.

После започнете със загряваща серия, като сложите толкова килограми, че да отговарят приблизително на собственото ви тегло. Ако сте 100 килограма мъж, тогава наредете между 90 и 100, след което направете около 15-20 повторения, за да усетите техниката. Важно е да правите плавно движенията нагоре и надолу, защото има риск да изпуснете тежестта върху себе си, ако получите крамп или някакво друго по-леко схващане.

След като вече се чувствате заредени с енергия е време да сложите повечко килограми. Все пак не се изсилвайте. Ако усетите, че коленете ви започват да треперят, още докато повдигате тежестта от стоянката, тогава свалете двайсетина килограма и опитайте отново. Добре е да можете да направите между 8 и 12 повторения, като препоръчвам да се изцеждате до такава степен, че партньорът ви, който е задължителен, да ви помогне в последните сантиметри на последното повторение.

Ползите от това упражнения са върху целите ви крака, като най-голям ефект има върху бедрените ви мускули. Препоръчвам да правите не по-малко от 3 серии, но и не повече от 5, защото при увеличен интензитет се повишава многократно рискът от травми. Нито една измежду следните части на тялото ви не е застрахована – прасци, бедра, дупе и корем.

След 2-3 месеца ще видите огромната разлика в краката си, дори и да изпитвате генетичен проблем с тях.