Европа ще изгражда собствена мрежа от сателити около Земята подобна на Starlink на SpaceX

SpaceX е име, което чуваме все по-често заради амбициозните проекти, над които работят специалистите на компанията. Освен ракетите Starship, които вече извършват доставки до Международната космическа станция (МКС) вече се изгражда и мрежа от мини сателити около Земята.

По този начин SpaceX се надява да предложат невижданата досега инфраструктура за доставяне на интернет от орбитата на планетата ни.Ръководената от Илон Мъск компанията дори вече стартира първите публични  тестове с комерсиализирането на системата.

Концепцията за сателитен интернет е доста атрактивна и ще има все по-силно присъствие в ежедневието на милиони хора.

ЕС не крият своите амбициозни планове да предложат на държавите-членки свободен достъп до подобна технология. Вече е осигурен бюджет в размер на €6 млрд., който ще бъде използван за изграждането на мрежа от интернет сателити около Земята по подобие на Starlink, която SpaceX въведоха в експлоатация.

 

 

Системата ще бъде фокусирана изцяло върху нуждите на европейските граждани, като изграждането е планирано да стартира в началото на 2021г. Мрежата от сателити ще предоставят достъп до интернет в отдалeчени райони на ЕС и ще гарантират сигурните комуникации на държавни агенции и правителства.

Реализацията на проекта е част от дългосрочната стратегия за лидерство в дигиталните технологии на ЕС. Аirbus ще оглавят консорциум, който ще е натоварен с реалното изграждане на мрежата, като в него ще се включат още Thales Alenia Space, OHB SE, Eutelsat Communications SA, SES SA, Arianespace, Telespazio и др., съобщава BusinessInsider.

Този проект ще намали зависимостта на ЕС от други държави в сферата на интернет технологиите.