Осемте храни с най-високо съдържание на захар

Налагате си тежка диета с намалени въглехидрати и въпреки това килограмите не мърдат? А позволявате ли си един-два пъти седмично млечен шейк или 4-5 бонбона, когато колегата черпи за рожден ден? Ако отговорът е „Да“, тогава не се изненадвайте, защото тези и още куп храни в основата си са захари или иначе казано – въглехидрат.

Ето ви и списъкът с 8-те най-наситени на захар продукта, подредени в йерархичен принцип, благодарение на колегите ни от FitnessGirlsBG:

  1. Захар, сироп, подсладител – Тук едва ли сте имали някаква заблуда, защото то си е ясно. Съдържанието на захар в 100гр захар е около 99.8%. Останалите

    0.2% са нежелано попаднали продукти.
  2. Безалкохолни напитки – Колите и лимонадите са идеален помощник, когато човек има нужда от разхлаждане, но са един от най-големите врагове, ако искате да сваляте килограми. Няма как да е иначе, когато 95% от съставките им e на захарна основа.
  3. Бонбони и нуга – 83% от съдържанието на всеки сладкиш, с който притваряте очите в наслада, е захар. Останалите са зърнени култури с въглехидратен състав. Помислете добре, преди да напалатите кутията с бонбони при следващия повод на колега.
  4. Сушени плодове – Сушените плодове са нищо по-различно от нормалните плодове, но е с една съществена разлика. Водата в тях е сведена до минимум, което концентрира съдържанието на захар. Е, количествата ѝ не се повишават с процеса на сушене, но сладостта, която се усеща, подтиква мозъка ви да прекали с количествата. Ако обикновено изяждате 5 прясно кайсии, в сушено състояние ще изядете 10. Това прави двойно количество захар, а тя е около 81%.
  5. Бисквити, торти и пайове – Тук ситуацията е много подобна на бонбоните, само дето брашното е повече. 71% от съставните части на едно парче торта е захар. Пак ви съветвам да преосмислите позицията си, преди да поискате допълнително парче от сватбената торта.
  6. Конфитюр и сладко – Няма как да не сте виждали баба ви да прави сладко. Вадят се костилките на плода, изсипва се в тенджера, а отгоре се добавя солидно количество захар и малко вода. Някои слагат и желатин, дори. Това ви дава около 60% захар. Изненадващо е, че сравнено с по-горните продукти е толкова малко, но сравнено с всичко останало 60% си е доста сериозно количество.
  7. Сосове – Изненадани ли сте? Как мислите, че се прави любимият ви сладко-кисел сос? С 1/3 захар в него, ето как. В общи линии поти всички сосове се правят с известно количество захар.
  8. Сладолед и млечни шейкове – 25% от любимите на малки и големи разхладителни храни за лятото са захар. Има и мляко, както и понякога шоколад и плодове, но причината да ги харесваме толкова е именно в четвъртинката, която кара дупето ни расте.