Intel ще представят Xe видео карта за геймъри с GDDR6 памет и Ray Tracing през 2021г.

Intel активно разработват нова GPU архитектура от поне две години насам. Плановете на компанията предвиждат представянето на Xe хардуер с името Xe-HPG оптимизиран за игри. Стратегията на технологичния гигант със XPG серията обхваща предложения от средния клас, както и такива за ентусиастите геймъри. 

Платформата е базирана на три ключови компоненти: Xe LP с акцент върху графичната ефективност, Xe-HP наблягащи на мащабируемостта, както и Xe-HPG с приоритет изчислителната ефективност.

Компанията все още не е потвърдила техническите спецификации на видео картата.

Въпреки това се очаква Xe-HPG да е оборудвана с GDDR6 памет, но също да е базирана на HBM технологията. Новата видео карта ще предлага хардуерно Ray Tracing ускорение, което също ще е една от най-отличителните характеристики на Intel Xe-HPG.

В момента се провеждат тестове с видео картата в лабораториите на Intel, но финалната версия ще бъде произведена в съоръженията на друг производител, който е партньор на компанията. 

 

 

Припомняме ви, че NVIDIA бяха първата компания, която представи функция за хардуерно проследяване, което се случи преди две години с GeForce RTX 20 серията. AMD също проявяват интерес към Ray Tracing и ще покажат RDNA2-базирани видео карти с технологията преди края на годината. 

Не е изненадващо, че Intel искат да се конкурират с подобен продукт. Премиерата на Xe-HPG едва ли ще стане факт преди 2021г. Компанията ще представи още една Xe-LP видео карта с името SG1. За съжаление това не е специална версия на StarGаte SG1, а ще представлява видео карта за сървъри. Продажбите ще стартират до края на 2020г.

Новата серия на компанията ще включва три модификации на Intel Xe-HP, като първата от тях е с кодовото име Actic Sound, която ще има 2048 изчислителни единици и 42.3 терафлопа производителност. Вторият модел ще предложи 1024 (EU) и 21.2 терфалопа, докато бюджетната версия ще е с 512 изчислителни единици и максимална производителност от 10.6 терафлопа.

 

Oще от Digital: Премиерата на новото поколение 7-нанометрови процесори на Intel се отлага за 2022г.