Airbus проведоха успешни тестове със самоуправляващи самолети

Самоуправляващите автомобили са впечатляваща концепция, която само след няколко години ще стане реалност. Технологията не е лимитирана само до до наземния транспорт и може да намери приложение и сред летателните апарати. 

Аirbus също са силно привлечени от идеята и експериментират с прототипи на машини, които могат да летят автономно. Европейският производител дори вече е провел успешни тестове с „A350-1000 XWB“, който е базиран на най-модерните технологични иновации на компанията.

 

Въпросният прототип е оборудван с много радари и камери с висока резолюция, които му помагат да следва зададените координати и да лети самостоятелно. Аirbus също така изпълняват редица сложни маневри без никаква човешка намеса. 

Инженерите на компанията са прекарали седмици в тестове на „A350-1000 XWB“, за да гарантират, че всички системи са в изправност и функционират както трябва. Досега са извършени повече от 500 полета, които нагледно демoнстрират възможностите на системата за автономно управление на самолети, с която разполага Airbus. 

 

 

Eкспертите на Airbus са изключително доволни от демонстрираните резултати и се надяват това да ускори сериозно навлизането на ново поколение автономни таксита. По време на тестовете има пилоти в кокпита в случай на неочаквана ситуация, но в повечето случаи не се налага да предприемат никакви действия. 

Смарт камери във външната част позволяват на самолетите „да виждат“ в реално време какво се случва и да вземат сами решения съобразно ситуацията. Бъдещите пътници на летящите таксита на Airbus също ще имат възможността да превключват между различните камери по време на полета.

Според официалните данни Airbus са извършили успешно шест полета, при които са направени над 30 успешни кацания на „A350-1000 XWB“. Целта на компанията е да премине границата от 500 подобни теста, за да са сигурни в безопасността на технологията.

Ако всичко върви по план компанията се надява с подобни идеи да революционират изцяло начина, по който се придвижваме на големия разстояния със самолет.

 

Oще от Digital: Аirbus разработват смарт сензори, които засичат вируси като COVID-19

TagsAirBus