Forbes подреди най-богатите хора в света за 2019 година

Основателят на „Амазон“ (Amazon) Джеф Безос остава най-богатият човек в света. Със своите 189 млрд. долара той продължава да води класацията на американското списание „Форбс“ за трета поредна година.

Американският предприемач Илон Мъск, основател на иновативните компании „Тесла“ (Tesla) и СпейсЕкс (SpaceX), пък за първи път влезе в списъка.

Към момента богатството на Мъск се оценява на 74,2 млрд. долара. Той се нарежда на петото място в списъка, посочват от изданието. На шестата позиция със 72,2 млрд. долара е бившият ръководител на „Майкрософт“ (Microsoft) Стив Балмър, а на седмо – финансистът Уорън Бъфет, който е ръководител на инвестиционния холдинг „Бъркшър Хатауей“ (Berkshire Hathaway).

Преди 49-годишния Мъск остава шефът и създател на „Фейсбук“ (Facebook) Марк Зукърбърг с 90,3 млрд. долара.

На първите три позиции са съоснователят на „Майкрософт“ Бил Гейтс с богатство от 113,4 млрд. долара, след него на втората позиция се нарежда генералният директор на групата за луксозни стоки  – LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy) Бернар Арно със 113,8 млрд. долара, а на първото място е
Мъск основава компанията за производство на електромобили Тесла през 2003 година.

Първоначално специализирана единствено в електрически коли, по-късно тя започва да разработва също слънчеви батерии и други енергийни системи.

TagsForbes