Google ще инвестира $10 млрд. в Индия

Google е технологичен гигант, който всеки ден улеснява ежедневието ни на стотици милиони потребителите живеещи във всички точки на планетата. Компанията често финансира инициатива имащи потенциала да гарантират дългосрочната им лидеска позиция в индустрията.

Желанието на Google да бъдат по-активни сред потребителите в Индия не е никак случайна. От една страна това е втория най-голяма пазар на смартфони в света, но от друга е родината на главния изпълнителен директор, Сундар Пичай.

Шефът на Google сега разкри повече за бъдещите им планове да бъдат още по-полезни за потребителите в Индия. Оказва се, че компанията стартира нов фонд с името „India Digitization“, който за в бъдеще ще има ключова роля за бизнес проектите и инвестициите на компанията в страна. 

Google също така потвърдиха, че вече са осигурили бюджет от $10 млрд., с който да подпомогнат развитието на местната дигитална икономика. Сумата ще бъде използвана и за професиолно обучение на много млади специалисти, които живеят в страната,

 

 

В същото време огромния брой хора, които използват услугите на Google в Индия могат да се превърнат в сериозен източник на приходи за компанията. Допълнително ще бъдат разкрити повече детайли какви проекти ще подпомага сумата от $10 млрд. в страната. 

През последните месеци и други водещи технологични гиганти отделиха сериозни средства, за да инвестират в Индия. Добър пример е Facebook, които вече осигуриха $5.7 млрд. в телекомуникационния гигант Jio Platforms. 

Джев Безос също скоро инвестира $1 млрд., с което общия капитал на Amazon в страната надхвърли на $6.5 млрд., съобщава TechCrunch. Всичко това може да превърне Индия в диитален хъб на целия континент и респективно в център на технологични иновации. 

Според непотвърдена информация Google планират да купят 5% дял във Vodafone Ideа, който е втория най-голям телекомуникационен оператор в страната.