Учени създадоха сензор, който засича ранни симптоми на COVID-19

Световната пандемия продължава са пълна сила въпреки усилията на някои държави да разхлабят мерките и да започват постепенно да се връщат към нормалния си живот. В момента има повече от 3.8 млн. души, които са дали положителни тестове срещу коварния вирус. Лекарите работят усилено над ваксина, която да сложи край на COVID-19, но този процес изисква повече време за необходимите тестове и сертификации.

Сега научаваме детайли за алтернативно решение на екип от учени на Northwestern University и Shirley Ryan AbilityLab в Чикаго, САЩ. Екип от изследователи на локалните медицински заведения са създали миниатюрна смарт джаджа, която може да служи за борба с разпространението на коронавируса. Идеята им предвижда въпросния сензор да бъде разположен под гърлото на пациентите и да събира данни за ключови параметри на човешкото тяло.

По този начин лекарите от разстояниe ще могат да разбират за повишаване на температура, възпаление на гърлото, кашлица и други потенциални симптоми на коронавируса на много пациенти едновременно, съобщава BGR.

 

 

Умният монитор е подходящо решение за мониторинг на хора, които са поставени под доброволна карантина или пациенти, които вече са излекувани. Следенето на състоянието им няколко седмици след негативния тест за COVID-19 e важно, за да гарантира, че напълно са се излекували.

Ако умната джаджа засече признаци на заболяването веднага се изпраща безжичен сигнал до база данни. След това се обработва от облачна услуга и се възпроизвежда на мониторите на компютърните симптоми в болниците.

В много случай лекарите изпитват затруднения да уловят ранни признаци на коронавируса. Това е другият фактор, който учените смятат, че е подходящ за масовото въвеждане на джаджата в експлоатация.

Много потребители развиват определени симптоми, които след това изчезват и остават извън полезрението на лекарите. Ако се приложи в ежедневието им новия сензор е възможно тези данни да стигнат до болницата навреме.

Възможността да се прави мониторинг на пациенти по този начин може да се превърне във важен фактор за превенция на заболяването.