Селфи камерата на iPhone 11 не успя да влезе в Топ 10 на DxOMark

Apple iPhone 11 е много хубав смартфон, но не и когато става дума за правене на селфита. А този тип снимки в наши дни е много популярен сред потребителите. Със сигурност имате приятели, които ви казват „Ето виж колко добро селфи си направих с Айфона“,  но както и да го погледнете, то няма да е толкова добро, колкото направеното с редица други смартфони.

 

 

Това не е субективно мнение, а данни на класацията DxOMark Selfie, в която iPhone 11 постига едва 91 точки.

Тя му отреждат скромната и фатална 13 позиция, която е оградена от Huawei P30 Pro на 14 позиция и под Samsung Galaxy Note 9 на дванадесета.

Сред основните недостатъци при селфи камерата на Apple iPhone 11 са липсата на добър динамичен диапазон и наличие на лош преход между детайлите при висока контрастност.  

Също така критиците от DxOMark отбелязват, че бялото жълтее, а цветовете са малко по-ярки от стандартното. Това се наблюдава добре при възпроизвеждането на кадри, в които човешката кожа не се пресъздава реалистично, както при да речем Samsung Galaxy S10 Plus.

 

 

Проблеми също така се забелязват и при фокусирането. То е добро при близки обекти, но при далечни се появяват проблеми. При липса на достатъчно околна светлина има и повечко шум в картината. За сметка на това пък софтуерната светкавица, която използва подсветката на дисплея си партнира добре с камерата. Реализираните снимки са добри и с минимален шум.

Голям проблем за селфи камерата на Apple iPhone 11 се оказват снимките с „Ефект боке“. При тях преливката между лицето на фокус и дефокусираният фон, далеч не е перфектна.  

 

 

Както знаете, в основната фотографска класация на DxOMark се гледат различни фотографски фактори и компоненти на оценяваните смартфони. Един от тях е и селфи камерата. Заради ниският си резултат при нея, iPhone 11 се позиционирана едва 24 място със 109 точки в генералното класиране, където в челната тройка са Oppo Find X2 Pro със 124 точки, Honor 30 Pro със 125 и шампионът Huawei P40 Pro, който има 128 точки.

Той е и шампион в Селфи класацията, където има 103 точки. Там на втора и трета позиция с равен брой точки (100) са Huawei nova 6 5G и Samsung Galaxy S20 Ultra.