Учени създадоха смарт сензори за дрехи, които следят жизнени показатели на тялото

Екип от учени на MIT разработиха смарт сензор от ново поколение, който лесно може да се интегрира към гъвкави тъкани. В това число влизат и полиестерите използвани за производство на различни дрехи и облекла, включително и спортна екипировка.

Миниатюрните сензори са достатъчно умни, за да събират в реално време информация за ключови параметри на човешкото тяло.

Сред тях са телесна температура, сърдечен ритъм, честота на дишането и др.

Иновативната технология използвана в създаването на сензорите също така позволява да бъдат изпирани многократно без това да се отрази на функционалността им.

По този начин компактните модули е лесно да бъдат интегрирани в дрехи, които изглеждат напълно нормално отвън, но също така могат да се свалят и използват многократно в различни облекла и дрехи.

Концепцията им е интересна, като тепърва ще се подобрява работата на сензорите. Разбира се работи се усилено и върху интеграция със смартфоните, което да им позволи да си комуникират взаимно при това без физически допир, съобщава TechCrunch.

 

 

 

 

Първоначалните тестове на прототипа показват оптимистични резултати и се планира преминаване към следващата фаза на разработка, която включва производство в Китай.

Възможните приложения на сензора са разнообразни и обхващат здравната индустрия, спортните облекла, но може да се приложи в авиацията и астронавтиката.

Самият проект е дело на MIT, но част от финансирането е осигурено от NASA, като част от Media Lab Space Exploration Initiative програмата.

Все пак е логично да очакваме сензора да се използва в промишлени отрасли на Земята преди да стане част от космически мисии.

Използването на сензора в ежедневното облекло на пациенти е подходящо решение за лекарите, които наблюдават състоянието им. Няма да на се налага дори личен контакт, тъй като данните ще се синхронизират в база данни, което е постоянно достъпна за здравните институции.

В контекста на пандемията от COVID-19 подобни приложения изглеждат доста практични. Компактните размери на този продукт също така могат да го направят част от бъдещи фитнес тракери и смарт джаджи, които използваме предимно мониторинг на биометричните данни на човешкото тяло.

Решението на MIT превъзхожда другите смарт сензори със своята гъвкавост и факта, че може да се изпран многократно.