Учени създадоха дезинфектант, който предпазва от COVID-19 в продължение на 90 дни

Пандемията от COVID-19 е превзела цялото земно кълбо. На карата на Световната Здравна Организация (СЗО) в реално време може да се види няма нито една държава в която да няма заразени с опасния вирус.
Това обаче действа мотивиращо и целият свят за първи път е обединен около една цел – борба със заразата. Както вече Digital.

bg ви информира в статиите си, редица световно известни гиганти създават предпазна техника за медиците, които се борят на първа линия. Други правят респираторни апарати, а трети са се съсредоточили в търсенето на лекарства и вещества, които могат да неутрализират вируса.

 

Към последните се причисляват учените от Хонконгския университет за наука и технологии „HKUST“, които спяха да създадат нещо, което ще даде голямо преимущество на хората в борбата им с COVID-19. Става дума за изключително мощен дезинфектант, който може да дезинфектира повърхност за срок от до 90 дни.
Антибактериалното покритие носи името MAP-1 и е приложимо върху най-разнообразни повърхности, сред които са стъкло, метали, пластмаса, тъкани и дори кожа. Ако при стандартните дезинфектанти, които са направен ина база алкохол или белина, времетраенето на дезинфекцията трае до пълното им изпаряване от повърхността върху която са нанесени, то при MAP-1 нещата са доста по-различни. 
Екипът на HKUST не споделя каква точно е формулата на изобретението им, но в интервю за Ройтерс казват, че уникалното на продукта им е, че той е направен на базата на материал, който е чувствителен на полимери. Той реагира при повишаване на температурата и се активира. Така когато до третирана с препарата повърхност се докосне човешка ръка, от температурата си тя ще активира защитния слой.

 

Материалът не е токсичен, както би се предполагало за толкова силно вещество с дълготрайно действие. В момента вече се провеждат обстойни клинични тестове на новия продукт и се очаква той да се появи в продажба в Китай през месец Май. 
По данни на създателите му, MAP-1 вече се използва успешно в редица търговски центрове, училища, църкви и спортни зали в Хонконг. Дали материалът ще бъде предоставен на САЩ и други държави, HKUST не дават конкретен отговор за момента.