Учени създадоха миниатюрен сензор, който записва сигнали от дробовете и сърцето

Екип от грузински учени, които работят в Georgia Institute of Technology провеждат тестове с различни технологии, които да намерят своето приложение в сферата на медицината.

Изследователите вече разполагат с прототип на миниатюрен сензорен чип, който може да следи движенията на човешкото тяло.

Учените не се задоволяват с тази функционалност и използват компактния модул и за записването на множество сигнали от дробовете и сърцето.

Така системата потенциално може да се използва за следене в реално време на на състоянието на голям брой пациенти и респективно да се улесни работата на лекарите.

Самият сензор е произведен от силиций, като включва два отделни слоя с този материал, които са разделени от пространство с размер от 270 нанометра. Всеки един от тях носи минутно напрежение.

Вибрациите от движението на човешкото тяло и съпътстващите ги звуци създават поток във вътрешността на чипа, който причинява колебания в напрежението. При този процес се генерират електронни изходи, които при тестове върху хора позволяват на чипа да записва механични сигнали за работата на сърцето и белите дробове.

 

 

Създателите на ултратънкия сензор твърдят, че яснотата на сигналите е впечатляваща и „често отсъства“ при съвременните медицински технологии.

От учените продължават да експериментират с концепцията. Малкият сензор, който създават функционира като усъвършенстван електронен стетоскоп и акселерометър в едно устройство.

На този етап името на модула е „Accelerometer Contact Microphone“, но съществува вероятно да бъде променено във финалната версия.

При всички положения водещият акцент в сензора ще продължат да бъдат способностите му да улавя вибрации във вътрешната част на тялото.

Успоредно с това миниатюрния модул трябва да изолира ефективно външния шум, за да генерира максимално прецизни резултати от анализа. Допълнителни алгоритми ще позволят на малкия сензор да записва синхронизирано резултати от белите дробове и сърцето.

Лекарите ще виждат тези детайли и ще преценяват на свой ред състоянието на пациентите и респективно какво лечение да предпишат. Този проект е резултат от десетгодишни усилия и научни разработки на учените.

Следващата стъпка е да се затвори херметически пространството във вътрешността във вакуумна камера, което допълнително ще подобри прецизността на резултатите, генерирани от сензора.