Учени доказаха, че COVID-19 издържa в горещи течности на температура от 92 градуса по Целзий

Вече знаем, че коронавируса може да оцелее на повърхности в продължение на 17 дни. Тази специфична особеност налага да бъдем много внимателни, да проветряваме постоянно и да дезинфекцираме домовете си.

Много допълнителни изследвания също така показаха, че високите температура също не се отразява негативно на COVID-19. По този начин сложиха край на някои твърдения, че вируса може да бъде разсеян от летния сезон и горещините предизвикани от него.

За съжаление този фактор няма да има съществено влияние върху световната пандемия. Учените продължават с пълна сила да тестват различни методи и да се опитат да разберат повече за структурата и начина, по който функционира вируса.

Сега вниманието ни е привлечено от нов проект, който бе проведен от екип изследователи на Aix-Marsellie University. Неговата цел е да изчисли каква е максималната температура, при която може да оцеелее коронавируса.

Резултатите вероятно няма да се харесат на доста потребители, тъй като COVID-19 отново показва сериозна устойчивост, съобщава Mirror.Co.Uk.

 

 

След серия от експерименти учените стигат до заключението, че коронавируса може да оцелее в горещи течности, дори при нагряване от 92 градуса по Целзий. Това е доста близо до точката на кипене на водата.

Изследването изненадва самите учени и е проведено в лаборатория в Берлин с клетки от пацеинт, който е дал положителна проба за COVID-19.

Първоначално се очаква температура от около 60 градуса да е достатъчна да убие клетките. Въпреки това COVID-19 продължава да се репликира в нестерилни условия.

Учеличаването на нагряването до 92 градуса по Целзий започва да влияе на тези процеси и да убива вируса, но дори и в този случай са необходими около 15 минути.

Тези данни определено са интересни и показват още една специфична особеност на вируса, който блокира световната икономика и изолира стотици милиони хора в домовете им за дълго време.

Подобни изследвания са важни, тъй като могат да допринесат за лечението и превенцията на заразата, като така улеснят разпространението на епидемията. Продължава усилемната работа над ваксина срещу COVID-19.