Смарт стикер ще казва на потребителите дали дадена храна е достатъчно охладена

Пазаруването на храна изисква не само да набавим всичко, което ни е необходимо, но също да изберем най-качествените продукти. Ако отделим малко време, за да се информираме за конкретната стока може да ни спести доста проблеми.

По този начин данните за производителя, съдържанието и срока на годност имат ключово значение и са важен фактор при вземането на крайното решение. 

Сега екип от учени на Koreа Research Institute of Chemical Technology (KRICT) разработиха нов продукт, с който да отстранят още един от големите проблеми при пазаруването на храни.

Всъщност техният проект води до създаването на умен стикер, който може да се използва ендократно и ще ви информира дали даден продукт е бил съхраняван на студено, преди да го купите. Идеята е да бъде залепен към опаковка на разнообразие от продукти, като месо, риба, плодове, зеленчуци и др., които по презумпция е необходимо да се съхраняват в хладилни камери.

Целта на Koreа Research Institute of Chemical Technology e да улеснят потребителите при избора на висококачествени храни, но умния стикер може реално да се използва от лекарства или други продукти.

 

 

Умният стикер съдържа повърхностен слой, изработен от полимерни нановлакна, който се пресичат едно в друго, когато околната температура е студена. По този начин изглежда не може да бъде видян отстрани, което означава, че храната е добре охладена. Когато температурата се увеличи до най-малко 10 градуса по Целзий за опрeделен период от време, обаче влакната на умния стикер се стопяват. Така структурата им се разпада, като те се заплитат помежду си.

В крайна сметка стикера става прозрачен и изображението с текст „KRICT“ става видимо за потребителите.Разбира се може да бъде изписан друг надпис. След като температурата отново достигне под опредeлени градуси стикера отново ще изчезне от повърхността на опаковката.

По този начин ще информира купувачите, че съответния продукт е престоял достатъчно време на охладена температура, за да запази своите качества, съобщава NewAtlas.

Според настоящите данни при стайна температура снимката на умния стикер може да се появи за по-малко от 30 минути или максимум след 24 час. Това зависи от спецификите на съответната храна, на която е поставен.