Учени установиха, че COVID-19 се задържа 7 дни върху защитните маски

От първите дни на разразилата се пандемия с коронавирус, учените изучават колко дълго може да живее на различни повърхности – от картон до неръждаема стомана. Новата зараза е преди всичко респираторна болест и обикновено се разпространява по въздушно-капков път. Но също така тя може да се предава и върху обекти. Това става, ако вземете нещо, което има достатъчно микроорганизми по него и след това докоснете лицето си.

 

Този нарастващ набор от изследвания е използван, за да помогне да се насочат препоръките за това как обществеността може да се защити от COVID-19. Други проби сочат, че вируса може да присъства на повърхности като тъкани, дърво и плат. Истинската изненада е дошла от там, че по последни изследвания новия вирус е открит по външната страна на маска за лице след едноседмична употреба.

 

 

След масовото изкупуване на маски от аптеките и също така тенденцията все повече институции да апелират към това населението да носи маски на публични места, все повече е предпочитано от хората да си ушият или направят собственоръчно своята маска за лице.

 

Няма много научни доказателства, че маските помагат да се предотврати разпространението на инфекцията. Учените са катеорични, че най-добрия начин за предпазване и намаляване на броя на заразените е социалното разстояние. Научните изследователи Лео Пон Лит-Ман и Малик Пейрис, заявиха, че техните открития показват правилното носене и сваляне на маски.

 

Те заявяват пред China Morning Post. “Много е важно, ако носите медицинска маска, да не докосвате външната й страна. Така можете да я замърсите с ръцете си и ако докоснете очите си, бихте могли да се заразите.“

 

 

От „Центъра за контрол и превенция на заболяванията“ препоръчват да носите плътно маската до лицето си и по-често да я изпирате. Когато я свалите, избягвайте да докосвате предната част на маската, след което измивайте ръцете си.

 

Изследователският екип, който включва учени от Националния институт по алергия и инфекциозни болести и центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ, също откри, че коронавирусът е по-стабилен на по-гладки повърхности. Предишни изследвания установяват, че коронаврусът може да живее върху медни повърхности в продължениие на 4 часа, на картон за 24 часа, а върху пластмаса – 3 дни. Но, разбира се, продължителността на задържане на вируса също зависи от различни фактори като температура и влажност.

Ето защо институциите препоръчват редовно да се дезинфекцират домакински предмети, до които хората често се докосват. Както и дръжки, плотове и смартфони. За тези, които се притесняват, че са вирусоносители и получават хранителни стоки в домовете си Лео Пон Лит-Ман каза, че трябва да оставят пазарските си чанти на откито за един ден преди да ги използват отново.