Учени от Европа ще разработват приложения, които следят контактите ни по време на COVID-19

Координацията между европейските държави продължава да бъде на изключително високо ниво. Сътрудничеството между държавите-членки на ЕС обхваща почти всички аспекти на социалния, политическия и икономическия живот. Тези действия и непрестанните разговори между лидерите на страните има ключово значение за борбата с коронавируса на континента. От Reuters сега ни информират за нова инициатива, която стартират група от европейски учени, научни специалисти и експерти в сферата на технологиите.

 

Една от основните цели на проекта ще бъде подкрепата за използване на дигитални услуги и мобилни приложения в борбата срещу COVID-19. Конкретното име на инициативата е The Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) и обещава да спазва стриктно актуалното законодателство на континента и най-вече разпоредбите на GDPR. На този етап в паневропейското споразумение са се включили над 130 изследователи и учени от осем различни държави, но вероятно броям им тепърва ще се увеличава.

 

 

Специалистите ще комбинират усилията си в разработване на приложения за следене на контактите на потребителите в рамките на държавите-членки и при пътуване в чужбина. Водещ приоритет за (PEPP-PT) ще бъде формирането на дигитална рамка за по-ефективна борба срещу коронавируса. Платформата на PEPP-PT ще бъде отворена за други разработчици и ще позволи следенето на близостта, но при пълно съответствие с актуалните регулации на GDPR сред държавите-членки на ЕС.

 

Общият регламент за защита на данните е правилникът за поверителност на Европейския съюз, която формулира строги ограничения за обработката на лични данни. Това сериозно затруднява използването на данни за местоположението на смартфони за борба с COVID-19. Най-обсъжданата идея от представителите на PEPP-PT е да се следят връзките и близостта между устройствата, чрез използването на технологията Bluetooth, която на практика се поддържа от всяка една електронна джаджа.