Учени от MIT разработват респиратор за $100

През 2020 година, пандемията от COVID-19 постави пред сериозно изпитания целия свят. Не само пред жителите на планетата, но и пред здравната система, като институция, която се грижи за лечението на вече заразените. Наравно с недостига на предпазни маски и дезинфектант за ръце, големият проблем е липсата на достатъчно респиратори, които освен всичко друго са и много скъпи.

 

 

Gizchina обаче съобщава за научният институт MIT, който разработва „Open-source“ проект, който ще направи всичко възможно да увеличи броя на респираторите за помощ на болни от коронавирус и в същото време да направи продукта с колкото се може по-ниска и достъпна цена.

Проектът с отворен код е разработка на група студенти от курса за машинен дизайн в MIT. Той стартира още преди години и е насочен към развиващите се райони, в които хората масово са с дихателни проблеми. Те имат нужда от по-опростени и по-евтини за изработка респиратори, но преди години проектът така и не стига до масова реализация, макар всяко устройство да струва около 100$.

 

 

Това обаче е напълно възможно да се случи сега и то много бързо, защото светът се нуждае от точно такива достъпни устройства. От доклад на MIT става ясно, че устройствата не са трудни за изработка и някои техни компоненти наподобяват на тези, в устойствата с които медиците обдишват пациенти в линейките. Бюджетният респиратор има мотор, който автоматично компресира въздух към клана и маската на лицето на пациента. MIT обаче предупреждава, че устройството, което са измислили не е за домашна употреба и  трябва да се използва само от квалифициран персонал и с медицински познания в конкретното заболяване. Това означава, че освен респираторни машини, човечеството ще има нужда и от все повече хора, които да могат да работят правилно с тях.  

 

Прочетете още статията: Huawei искат да продължат бизнес отношенията си с Google