Учени създадоха миниатюрен чип, който използва звукови вълни, за да открива болести

Модерните технологии вече станаха причина за много иновации, които улесняват лекарите в ежедневната им работа. Учените постоянно експериментират с нови концепции на умни сензори и медикаменти, с които да се борят с редки и коварни заболявания. В повечето случаи на редки заболявания е от изключително важно значение бързо да се открият първоначалните симптоми, за да се улесни максимално самото лечение. Въпреки усилията на лекарите, обаче понякога е много трудно да се идентифицира заболяване преди да се развие в организма в доста по-напреднал стадий и това продължава да е проблем.

 

Екип от специалисти на Purdue University от месеци работят над проект, който е насочен специално към диагностицирането на различни видове рак и други коварни заболявания за човешкото тяло. Съществува физиологична взаимовръзка между подобни болести, която е свързана с втвърдяването на структурата около клетката, която е известна в научните среди и като „извънклетъчна матрица“. Последната серия от експерименти в лабораторни условия им позволяват да създадат по-добър метод за улавяне на подобни промени. Решението на Purdue University е използването на звукови вълни като нов инструмент за детекция.

 

Структурата на извънклетъчната матрица може да се промени в отговор на токсични вещества, лекарства и приема на други химични съединения. Учените се надяват да използват тази специфична особеност като метод за следене на здравословното състояние и разпространението на болестта, съобщава NewAtlas. Всъщност те създават миниатюрен чип, който се състои от трансмитер, чиято цел е да генерира ултразвукова вълна, която се разпространява със специална проба и пиезоелектричен приемник позициониран в отсрещния край. Електрическият сигнал от втория компонент разкрива промените в твърдостта.

 

Миниатюрният чип може да се програмира да анализира няколко проби едновременно, което е другото му предимство. Така учените ще могат да следят заедно параметрите на няколко различни болести. Досегашните тестове включват експерименти с ракови клетки поставени в хидрогел, който е избран заради сходната консистенция с извънклетъчната матрица. Въпросният чип успява да улови промените настъпили в твърдостта на стимулираната тъкан, като при този процес не се предизвика токсична реакция. Вече работи в тестване на извънклетъчни матрици, базирани на колаген и други тъкани.