Производителите на Android не искат да използват Qualcomm Snapdragon 865, защото е твърде скъп

Qualcomm са водещият производител на мобилни процесори за смартфони в индустрията. Традиционно новите представители от серията Snapdragon се използват от повечето флагмани с Android. Компанията продължава да следва тази стратегия, като последният им процесор от висок клас е Qualcomm Snapdragon 865. Aрхитектурата вече захранва някои атрактивни устройства, сред които Samsung Galaxy S20, Xiaomi Mi 10 Pro.

Всъщност Snapdragon 865 е произведен със 7-нанометрова (N7P) технология на TSMC и включва осем ядра. Четири от тях са Kryo 585 Silver ядра и работят на 1.8GHz, три са с Kryo 585 Gold дизайна и оперират на 2.42GHz.

 

Последното ядро от конфигурацията на Qualcomm Snapdragon 865 oтново е Kryo 585 Gold, но работи на честота от 2.84GHz и е оптимизирано да изпълнява най-тежките задачи. Високата производителност на смартфоните с този процесор се допълва и от Adreno 650 графичен чип с 600MHz, който предлага поддръжка за 16GB LPDDR5 RAM модули. Новият премиум процесор също така има 5G модем от второ поколение на Qualcomm, RF Front-End Interface Chip (REFE), осигуряващ поддръжка за 5G NR, sub-6 GHz и mmWave честотите. Именно включването на Snapdragon X55 5G модема в Snapdragon 865 може да се превърне в сериозен проблем за компанията.

 

 

Конкретната причина е решението на Qualcomm да не включат интегриран модем за 5G технологията в Snapdragon 865. Това означава, че производителите е необходимо да използват допълнителен хардуерен компонент, за да гарантират 4G и 5G свързаност. В случая става въпрос за Qualcomm Snapdragon X55, който също е произведен със 7-нанометрова технология. Включването на допълнителен модел от една страна заема излишно пространство във вътрешността на устройството, но също така увеличава осезаемо цената на хардуера. Това предизвиква недоволството на все повече водещи производители на Android.

 

Компании като LG, Nokia и Google планират да използват алтернативни процесори в бъдещите си устройства, които ще видим през 2020г. Най-вероятно ще се фокусират към по-евтините Qualcomm Snapdragon 765 и Snapdragon 765G процесори, съобщава TechSpot. Въпросните чипове не са толкова бързи, но са оптимизирани за гейминг, поддържат 5G технологии и са много по-евтини. По този начин LG, Nokia и Google могат да представят атрактивни устройства с Android, които са съвместими с 5G технологията, но са много по-достъпни от Snapdragon 865 моделите. В заключение ще отбележим, че iPhone (2020) също ще има Snapdragon X55 5G модем.

 

Oще от Digital: Qualcomm разкриха кои смартфони ще използват Snapdragon 865 процесор през 2020г.