Учени от MIT тренират роботи да гледат и имитират действията на хората

Роботите са интересна иновация, която освен за забавление има голям потенциал да автоматизира различни производствени процеси. Използването на алгоритми с машинно обучение и изкуствен интелект само подобрява възможностите на умните машини. Eкип от специалисти на MIT вече са се насочили към нов проект, чиято цел е да накара роботите да следят в детайли движенията на хората и след това да ги имитират. По този начин не само ще се научат на различни действия, но и ще могат да ги извършат вместо своите собственици, когато е необходимо.

 

Учените вече са създали уникална система, позволяваща на машините да научават сложни за изпълнение задачи, които изискват спазването на много правила. Така например едно от препятствията, които роботите трябва да решат е да приготвят маса за вечеря, като поставят покривка, прибори, съдове и т.н. Машините е необходимо не само да се ориентират какво точно трябва да направят, но също да спазват съответната последователност. Не на последно място е нужно да местят предметите на правилните позиции без да ги счупят.

 

 

Тестовете включват използването на осем предмета, които трябва да поставят на масата в различни конфигурации. Сред тях са чаша, лъжица, вилица, нож, малка чиния, купа, голяма чиния и халба, съобщавa SlashGear. Учените останат изненадани, че роботизираната ръка успява да изпълни няколко пъти упражнението без да направят никакви грешки. В крайна сметка базата данни на MIT показва, че от 200 хил. различни симулации тестваната машина допуска грешки в едва шест от ситуациите, което е доста обнадеждаващо.