8 полезни мазни храни

Ние в TheMainline сме доста широкоскроени по отношение на еманципацията на жените и сами често виждате, че се допитваме много до нежната половина от света. Именно по тази причина се свързахме с мацките от FitnessGirlsBulgaria, за да ни дадат малко полезни съвета за това какво е полезно и какво не. Ето и тяхното мнение по отношение на мазните храни, от които не бива да се плашим:

До скоро мазнините бяха враг и всички продукти, които не съдържат мазнини бяха обозначавани и се отличаваха като полезни и здравословни. Сега вече знаем, че включването на мазнини в нашата диета е всъщност нещо добро, което ни запазва сити по-дълго, помага ни да абсорбираме мастно разтворимите витамини и дори може да бъде полезно за сърцето – разбира се в зависимост от типа на мазнините.

Какви богати на мазнини храни, трябва да се ядат? Четете нататък.

  • Авокадо – Авокадото е в списъка на суперхраните и има причина за това. Едно средно авокадо има около 23 грама мазнини, но те са предимно мононенаситени мазнини (от вида, който е полезен за здраво сърце). Освен това, средно голямо авокадо съдържа 40% от необходимите ви фибри за деня, не съдържа натрий и  е без холестерол, добър източник на лутеин, антиоксидант, който може да защити вашата визия. Макар че не е необходимо да се яде цяло авокадо в едно ядене, опитайте се да му се наслаждава като заместител на храни, които са  източник на мазнини, но са нездравословни. Използвайте 1/5 от авокадото да замените майонезата на вашия сандвич, маслото на тоста ви или заквасена сметана на вашия печен картоф.
  • Ядки – Дали са орехи, кашу, бадеми или фъстъци (които са технически бобово растение), тези храни с високо съдържание на мазнини осигуряват здравословна растителна основа, богата на мононенаситени мазнини в допълнение към омега-три мастни киселини,  витамин E стимулиращ здрава кожа и фибри. Не позволявайте на 45 грама мазнини (средно на порция чаша) да ви изплашат.  Всичко, което трябва да се яде е ¼  порция на ден, за да се възползвате от предимствата. Изследванията показват, че хората, които ядат ядки като част от здравословна диета за сърце, могат да намалят техния LDL (лош) холестерол. Плюс това, яденето на ядки намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, които могат да причинят сърдечни атаки, както и подобряване на здравето на лигавицата на артериите. Вземете дневната си доза от ядки с лека закуска на ¼ обикновена купа, сурови или сухо печени ядки или се наслаждавайки на две супени лъжици от любимото си масло от ядки (фъстъчено например).
  • Черни маслини – Една чаша черни маслини има 15 грама мазнини, но отново, съдържат  най-вече от добрите мононенаситени мазнини. Плюс това се съдържат много други полезни хранителни вещества, като хидрокситиросолът – фитонутриент, който е доказан отдавна като средство за превенция от рак. Ново изследване показва, че тези фитонутриенти могат  да играят важна роля в намаляването на загубата на костно вещество. И ако имате алергии или други възпалителни състояния, маслините могат да бъдат само на закуска за вас, като нови научни изследвания показват, че маслинови екстракти функционират като антихистамини на клетъчно ниво. Дори и с всички тези предимства, е важно да се помни, че порция маслини могат да бъдат с високо съдържание на натрий. Придържайте се към 5 големи или 10 малки маслини като перфектна добавка към вашата порция.
  • Ленено семе – Една чаша ленено семе съдържа невероятните 48 грама мазнини, но всичките са полезни ненаситени мазнини. Необходими са ви само 1-2 супени лъжици за да се възползват от предимствата. Лененото семе е чудесен източник на омега-три мастни киселини, които са показали, че помагат за намаляване на възпалението и играят роля за здравето на сърцето и мозъка. Ленено семе е чудесна храна за вегетарианци (или тези, които не ядат риба), за да задоволяват нуждите си. Също така, ленено семе съдържа до 800 пъти повече лигнани в сравнение с други растителни храни. Тези хранителни вещества за растенията съдържат растителен естроген и антиоксидантни свойства и изследвания показват, че те могат да помогне за предотвратяване на някои видове рак. Последно, но не на последно място, лененото семе съдържа, както неразтворими и разтворими фибри, така че може да ви помогне да се почувствате заситени по-дълго и  да ядете по-малко, така и да помогне за намаляване на холестерола и за здравето на сърцето. Опитайте  смесване на една супена лъжица овесени ядки във вашата сутрешна или следобедна закуска с кисело мляко, за да се възползват от предимствата с лекота!
  • Тъмен шоколад – Една унция (около 25 грама) от тъмния шоколад се брои като една порция и съдържа около 9 грама мазнини. Докато 5 от тях са наситени (от по-малко полезните), тъмният шоколад съдържа и някои здравословни мазнини, както и много други ползи. Взимайте тъмен шоколад със съдържание на какао от най-малко 70% за най-високите нива на флавоноиди, които действат като антиоксиданти. А знаете ли една унция тъмен шоколад, че може да се похвали с 3 грама фибри?
  • Пармезан – Сиренето често се слави с лоша репутация като богата на мазнини храна, особено  пълномаслените сирена като пармезана. Макар да е вярно, че сирената  са с по-наситени мазнини, особено пармезанът , който съдържа 8 гр мазнини, от които 5 грама наситени мазнини за унция. В действителност, той оглавява класациите за сирене от гледна точка на неговото съдържание на калций за изграждане на кости като предоставя на почти една трета от ежедневно нужния ви калций. Унция пармезан има повече протеини, отколкото всяка друга храна. И да, включително месото и яйцата са в този списък!
  • Пържола – Често се смята за богата на мазнини храна, пържолата всъщност не е с толкова високо съдържание на мазнини, колкото може би си мислите, особено ако изберете една от тези постни разфасовки, които имат 5 грама мазнини и по-малко от два грама наситени мазнини на три-унции средно! Нещо повече, постното говеждо месо е отличен източник на протеини, желязо и цинк, всички важни хранителни вещества за активни хора като теб. Една порция от три унции постно говеждо месо съдържа невероятните 25 грама протеин за изграждане на мускули, 3 пъти повече желязо от една чаша спанак (което е важно за  пренасяне на кислорода от кръвта до мозъка и мускулите) и една трета от дневната ви доза цинк, които допринася за подпомагането на имунната система!
  • Тофу – Скромна порция от  3 унции  от супер твърдо тофу съдържа 5-6 грама мазнини и около 1 грам наситени мазнини, но това са естествено срещани мазнини в соята и тофу и се смята за здравословна храна по тази причина. То е добър източник на протеини за всеки, който иска да изпробва постна храна, с 11 грама на 3 унции. Плюс това, тя е с ниско съдържание на натрий и осигурява почти една четвърт от ежедневните ви нужди от калций. Ако още не сте пробвали тофу, не се страхувайте да го опитате!

Източник: FitnessGirlsBG.com