Учени създадоха тест за COVID-19, който дава резултати до 30 минути

Eкип от учени, които работят в University of Oxford се похвалиха, че са създали по-ефективен тест за коронавирус. Лабораторните експерименти показват, че резултатите от пробите могат да са достъпни след околo 30 минути. Това представлява сериозен напредък, тъй като настоящите тестове за Covid-19 обещават да го направят за приблизително три пъти по-голям период от време. Другото голямо предимство на метода е, че изисква оборудване, което е широкодостъпно за всички, съобщава TechCrunch.

 

Самите резултати от пробата са много по-лесни за прочитане от медицинския персонал, което допълнително ще ускори процеса на идентифициране на пациентите. Създателите на ваксината вече са провели тестове с реални хора в Shenzen Luohou People Hospital w Китай, които показват доста оптимистични резултати. Засега са направени 16 различни проби, като ефективността е 100%. Тепърва предстои още по-голяма група от хора да изпробват в своето тяло медикамента на University of Oxford.

 

Масовото разпространение на подобен продукт може да окаже сериозно влияние в битката срещу Covid-19. Все пак разработката още не е във финална фаза и ще е нужно време преди да бъде комерсиализирана масово. Този проект е поредното доказателство за възможностите, които имаме да се борим с подобни заболявания. Учени от цял свят работят за намиране на ефективен медикамент срещу коронавируса и е само въпрос навреме да успеят да го намерят и да спасят милиони хора по цял свят.