Учени създадоха батерия, която не може да се запали или избухне

Учените продължават да работят над разноoбразни концепции, с които да подобрят възможностите на съвременните батерии. Сега разбираме за едно от последните научни открития в тази сфера, което дължим на Deakin University. Eкип от специалисти на BatTRI-Hub технологичния хъб към университета са готови с прототип на литиево-метална батерия, която предлага много интересни свойства, които са свързани предимно с 1 Ah плоска клетка разположена във вътрешността.

 

Всъщност този компонент използва анод, който е произведен от литий и метал.

По този начин се гарантира с около 50% повече енергия от настоящите клетки, които използваме в индустрията. Другото голямо предимство на батерията е, че също така използва йонен течен електролит – сол, която е в течна форма при стайна температура. Това съединение гарантира, че батерията не може да се възпламени, което в момента може да се определи като най-големият им проблем, съобщава NewAtlas.

 

Експериментите в лаборатория също така показват, че батериите с йонна течност дори подобряват представянето си, когато са изложени на висока температура. В крайна сметка това означава, че ще се премахне нуждата от скъпи и сложни системи за охлаждане, с които да се предотврати прегряването на мобилните устройства. Ако технологията продължи да отчита добри резултати ще може да намери място в лаптопи и дори електрически автомобили. Засега прототипа е с мощност от 1.7 Ah.