Няколко мита за полезната храна

Напоследък темата за храната става все по популярна. Преди няколко години предимно жените се интересуваха от храна, диети, готвене, и други неща свързани с горивото за човешкото тяло, но днес и мъжете започват да отделят голямо значение на хранителните продукти. Започваме да се заглеждаме в етикетите на продуктите в магазите, да питаме в заведенията, какво съдържа ястието, което предлагат и да търси по-полезни храни, за да се чувстваме по-добре. С нарастване на интереса обаче, много производители си позволиха да злоупотребят с храната.

Вижте няколко мита свързани с „здравосливните“ хранителни съвета.

1.Продуктите без мазнини са по-полезни.

150616160256_1_900x600

Лесно е да повярваш, когато в супермаркета видиш на опаковките с обезмаслени продукти да пише 0 процента мазнини и тази храна е полезна за здравето. Но истината е, че мазнините са необходими за тялото. Лошото в обезмаслените продукти е, че мазнината често е заменена със захар, сол или неща, които могат да нанесат повече вреда, отколкото полза.

Едно изследване, публикувано в списание „Маркетингови изследвания“, доказа, че хора, консумиращи „обезмазнени“ продукти, изяждат средно с 50 процента повече в сравнение с тези, които не се увличат по такива храни. В течение на много години ни обясняваха, че ние трябва да избягваме наситените мазнини, но анализ на почти 350 000 пациенти показа, че връзката между продукти, съдържащи наситени мазнини и сърдечно-съдовите заболявания, отсъства. Така че, по-добре забравете за продуктите с ниско съдържание на мазн1ини и яжте храни, в чийто състав влизат здравословни мазнини като мазна риба, зехтин, орехи, авокадо.

 2.Яйцата и холестерола

Yema de huevo crudo.

Преди години ни казаха, че яйцата вдигат нивото на холестерол и увеличават риска от развитие на сърдечно–съдовите заболявания. Оказа се, че всъщност не е така. Диетичният холестерол е много слабо свързан с холестерола, съдържащ се в кръвта. Това означава: консумацията на продукти с високо съдържание на холестерол не повишава съдържанието на същия в кръвта на хората. Изследвания показаха, че яйцата не увеличават риска от развитие на болести на сърцето и от инсулт. Нещо повече, яйцата на закуска могат да ви помогнат да отслабнете по-бързо, така че спокойно можете да закусвате с тях всяка сутрин, стига да обичате такава закуска.

 3.Масло или маргарин?

Olive_Oil_vs_Butter_OliveOilEmporium

Този въпрос предизвиква все по-ожесточени спорове в научните среди. Авторитети в областта на здравето, продължават да защитават позицията, че трябва да се консумират повече растителни масла с висока степен на преработка. Някои растителни мазнини действително са полезни, например, зехтинът. Други, като соевото или царевичното олио, които може да се открият в повечето преработени хранителни продукти, съдържат вещества (омега-6 мастни киселини), провокиращи развитието на вътрешни възпалителни продукти. Нещо повече, две авторитетни изследвания дойдоха до извода, че консумацията на храна, съдържаща омега-6 мастни киселини, всъщност силно увеличава риска от развитие на сърдечно–съдови заболявания. Така че, гответе с доказано здравословни мазнини (зехтин, кокосово масло), но също така консумирайте спокойно качествено краве масло.

 4.Глутенът е вреден за здравето.

Gluten-Free

Вече окончателно е развенчан митът за храната, не съдържаща глутен: Глутенът няма никакви противопоказания в областта на здравословното хранене. Само в случай, че човек страда от определени заболявания като целиакия или има повишена чувствителност към глутена, трябва да внимава. За всички останали, продуктите, съдържащи глутен, са абсолютно безвредни.