6 начина, да облекчите мускулната си треска

Ако никога не си изпитвал мускулна треска след тренировка, значи никога не си тренирал като хората. Това все пак не превръща болката в нещо приятно, освен ако не сте мазохист, като мен самия.

Сега ще ви дам няколко кратки и приложими съвета, за да избегнете спазмите в мускулите си, в случай че ви притесняват и ви карат да се разколебавате от фитнеса.

  1. ПочивайтеЯж, тренирай, спи и повтори… това е мантрата на бодибилдъра.

    Всеки един от тези елементи е важен, за да постигате добри резултати. Ако не се храните добре, няма как да се чувствате здрав, ако не тренирате, ще изглеждате като мекица, ако не спите, ще самоизяждате организма си. Разпределете тренировките си поне през ден. Понеделник, сряда, петък, неделя, вторник, четвъртък, събота – това трябва да е фитнес седмицата ви.
  2. Правете стречинг – Мускулите ви имат нужда от пластичност, която не се постига само с кривене на лостовете. Йога упражненията са идеален начин, за да се държите в добра пластична форма, защото не искате да ходите, като робот по улиците, нали?
  3. Охлаждайте се – Процесът на растеж е тясно свързан с миркоразкъсвания на тъканите, които организмът се опитва да възстановява. Това кара тялото да отделя много енергия и топлина, благодарение на което се получават оттоци. Торбичка с лед или студена вана ще помогнат много в опитите ви да намалите болката от жизненоважния процес.
  4. Пийте плодови течности – Повечето плодове съдържат антиоксиданти, които влизат в подкрепа на организма ви в справянето с различните болежки. Наблегнете на нар, вишни и къпини. Киселите плодове са с най-голямо съдържание на антиоксиданти, а и подпомагат храносмилането и изгарянето на мазнини.
  5. Аналгин – Обикновено не бих го препоръчал, но понякога болката е толкова силна, че трябва човек да се подкрепи медикаментозно. Аналгинът помага за блокирането нервната система, от където се получава и обезболяващия ефект. По принцип се приема за главоболие, но работи със същия ефект и при всякакъв друг вид болка в органите, ставите и мускулите.
  6. Отидете на лекар – Пробвали сте всичко по-горе и въпреки това болката не спада? Тогава най-вероятно имат контузия от прекомерно натоварване. Микроразкъсванията са ескалирали и са достигнали по-значими измерения, което би забавило процеса на възстановяване. За да предприемете правилните мерки, най-добре посетете ортопед, който ще ви прегледа и ще даде официалното си становище. Може да имате нужда от по-силни медикаменти и дори превързване и шиниране.