Димо Стоянов: Имаме тригодишен план за развитие в женското направление на Перун-1

Целта ни е да изградим конкурентноспособен отбор, който да се бори за призовите места в Демакс лига, коментира един от най-дългогодишните треньори у нас

ВК Перун (Варна) отново ще участва със свой отбор в женското първенство по волейбол „Демакс лига“ през новия сезон 2024/25. За предстоящия шампионат тимът от Морската ни столица обаче ще се състезава под името Перун-1.

Старши треньор ще е опитният специалист и един от най-дългогодишните треньори у нас Димо Стоянов, който е създател на клуба. Въпреки своите 72 години, той продължава да изгражда варненските таланти с нестихваща енергия и огромна любов към волейбола.

BGvolleyball.com потърси Димо Стоянов, който разказа за плановете в бъдещето пред варненския клуб.

Завръщате се отново в женското първенство?

Да, така е, имаме намерения за женски отбор за новия сезон. Регистрирахме нов клуб – СКВ Перун-1. Женският тим ще носи това име. Подали сме заявка в БФВ за участие в „Демакс лига“.

Всъщност разделихме женското и мъжкото направление на ВК Перун. Аз ще отговарям за женското, а Пламен Николов за мъжкото направление. Затова и волейболистките ще бъдат под името Перун -1, в момента тече регистрацията. Регистрирахме и още един клуб Перун 23, тъй като имаме много деца, които трябва да се развиват.

Как достигнахте до решението отново да имате женски отбор?

Предпоставка отново да имаме женски отбор е това, че в последно време имахме много добри резултати с подрастващите. Оспорваме софийските отбори. Селекцията ни за момичета под 18 години ще бъде основата.

Тази година се виждат и резултатите при по-малките. На финалите за момичета под 14 години участвахме с двата си отбора – Перун и Перун 23. С момичетата на Перун спечелихме бронзови отличия.

Работата ни се свежда до това, че техническите елементи, с които изграждаме състезателките, се усвояват много добре. Явно ние имаме възможност и начин, по които да им покажем и да им вменим това как да усвояват техническите елементи. В състезанията, в които участваме, нашите състави са конкурентни на отборите на най високо ниво. Затова и взехме решение, аз като президент на клуба и създател на цялата организация на Перун, отново да започнем работа в посока участие в „Демакс лига“ с жени.

Само с девойки ли ще участвате?

Не, няма да са само момичета и девойки, ще има и по-опитни волейболистки. Имаме наши състезателки в други клубове, които можем да ги привлечем. Собствени кадри, които са се развили, и които са на най-високо ниво в други отбори. Аз предпочитам не толкова да работя с външни хора, колкото да дам път и възможност на школата на Перун. Някои от тях са в национални отбори по плажен волейбол и в проекто-национални отбори на всички възрасти. Така че предстои сериозна работа. Тепърва изграждаме отбора.

Каква е вашата основна цел?

Имаме тригодишен план за женския отбор, който започваме да следваме. Нашата основна цел е да развием потенциала, който имат нашите момичета, за да могат след три години, когато те навършат 19 години и вече навлязат във възраст на жени, да бъдат в най-високо си ниво на развитие по отношение на волейбола.

Нагърбили ли сме се с този проект и ще работим, защото имаме срещу нас способни и хубави деца, смятам че ще успеем за бъдеще. Целта е след три години Перун-1 да бъде след елитните тимове в България. След този срок нашите състезателки да са конкурентноспособни, да се борят за медали и тимът ни да бъде отбор на високо ниво. Имаме цели и ги следваме. Когато човек няма идея за планиране и перспектива, няма защо да се захваща с някакъв проект.

Ще работите в тандем с Калоян Канев в женския тим?

Да, двамата с него водихме тази година селекциите на Перун в девическото направление. Той е много съвестно и работливо момче. Радвам се, че работим заедно. Постигнахме успехи и вече имаме предпоставка да продължим напред.

Как ще протече подготовката?

Цяло лято ще тренираме, защото сега трябва да бъдат определени отборите по различните възрасти. Ако се започне  от есента ще бъде късно. По всички възрасти сме разделили момичетата в групи. Така те ще се опознават и ще се стиковат до началото на следващия състезателен сезон.

Последвайте каналите ни в: