Вижте тази уникална Волга ГАЗ-21 с интересна история СНИМКИ

Железопътният музей на германския град Бад Наухайм съхранява необичайна Волга ГАЗ-21. Съветската кола е превърната в дрезина, съобщават световните издания.

Оригиналният тунинг на Волга е извършен в Югославия. Местната железопътна компания Jugoslovenske Železnice е използвала дрезината за проверка на транспортната инфраструктура.

ГАЗ-21 Волга от третата серия (1962-1973) е получила огромни железопътни колела, заради които се наложило да се монтира пружинно предно окачване.

Освен това отпред се появило съединяващо устройство (то позволява на Волга да се превърне във вагон във влак) и били добавени специални крикове, които позволяват повдигането и изкарването на автомобила от релсите.

След разпадането на Югославия дрезината „Волга” работи в Македония – регистрирана е в компанията Makedonski Železnici в Скопие. Постепенно колата се превълнала в негодна и била оставена да ръждясва под открито небе.

През 2005 г. ГАЗ-21 е закупен от немски музей и през 2008-2009 г. е подложен на пълна реставрация, след което е тестван в Германия. От 2010 г. колата е изложена в музея. 

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!