Полша помогна на България с чиста победа над Канада

Световният вицешампион Полша постигна 4-а поредна и общо 9-а победа в Лигата на нациите. Воденият от Никола Гърбич тим надигра категорично Канада с 3:0 (25:21, 25:23, 27:25) в третия си мач от турнира в Група 6 от последната седмица от груповата фаза на Лигата, игран днес пред близо 8000 зрители в Пасай Сити (Филипините).

По този начин „Дружина полска“ на практика помогна на България да запази мястото си в комерсиалната надпревара догодина.

В същото време Полша, която ще бъде домакин на финалния турнир в Лигата на нациите в Гданск, е на 3-о място в общото временно класиране с 9 победи, 2 загуби и 22 точки.

Световните вицешампиони ще завършат турнира с мач срещу лидера Япония. Срещата е утре (9 юли) от 14,00 часа българско време.

От друга страна Канада е на 14-а позиция в подреждането със само 2 победи, 9 загуби и 6 точки, но все още не е сигурна за своето място в Лигата на нациите догодина. „Кленовите листа“, които са един от чалънджър отборите в комерсиалната надпревара, трябва да гонят задължителна победа срещу Китай в последния си мач, който се явява и директен сблъсък между двата тима за оставане. Срещата е също утре, но от 06,00 часа българско време.

Най-резултатни за Полша станаха Камил Семенюк (2 блока, 36% ефективност в атака и 20% перфектно посрещане) и Норберт Хубер (4 блока, 1 ас и 67% ефективност в атака) с по 11 точки за победата.

За тима на Канада Самюъл Купър реализира 19 точки (1 блок, 3 аса, 48% ефективност в атака и 10% перфектно посрещане), а Артур Шварц завърши с 16 точки (2 блока и 52% ефективност в атака), но и това не помогна за успех.

Снимки: volleyballworld.com