Иран с огромни визови проблеми преди турнира от Лигата на нациите в САЩ

Мъжкият национален отбор на Иран, който трябва да участва в последния турнир от Лигата на нациите в Анхайм (САЩ) заедно и с България следващата седмица, има сериозни визови проблеми.

Въпреки многобройните кореспонденции и преговори на местната федерация с FIVB и американската волейболна федерация за издаване на входни визи за САЩ на всички играчи и треньорски щаб, посолството на САЩ в Анкара (Турция) не е издало визи на 5-има играчи, включително и новата звезда на тима Амин Есмаилнеджад. Визовият процес на треньорския щаб начело със селекционерът Бехруз Атаей все още не е завършен и техните паспорти ще бъдат предадени от посолството на САЩ в Анкара в понеделник сутринта.

Петимата играчи с отказани визи за САЩ вече са напуснали Франкфурт, където е отборът е изчаквал, и са се прибрали в Техеран, а хората от щаба, чийто визов процес не е приключил, са останали във Франкфурт, за да чуят окончателното решение.

В обратна посока от Техеран за Франкфурт пък са заминали нови четирима волейболисти. Така, все пак от Иран са успяли да съберат 12 играчи с визи за САЩ, които са отпътували за турнира в Анахайм.

От иранската федерация вече са изпратили протестно писмо по този въпрос до FIVB и американската волейболна федерация и са поискали ускорено приключване на визовия процес за хората от щаба и особено за селекционерът Бехруз Атаей.

Ще припомним, че Иран и САЩ имат влошени дипломатически и политически взаимотношения след 1980 година, когато избухна ислямската революция. 40 години по-късно бе убит иранския генерал Касем Солеймани и Иран отговори с ракетни атаки, насочени срещу американски войници.

Снимки: volleyballworld.com