Швьонтек и Бадоса се класираха за четвъртфиналите в Рим

Полякинята Ига Швьонтек и испанката Паула Бадоса станаха последните две четвъртфиналистки на турнира на клей от сериите УТА 1000 в Рим. 

Водачката в световната ранглиста Швьонтек се наложи с 6:3, 6:4 над хърватката Дона Векич и продължава пътя си към трета поредна титла в италианската столица.  

Швьонтек, която даде само два гейма на съперничките си в първите си два мача, имаше известни колебания в играта, които си проличаха по-сериозно в първия сет. В него Швьонтек водеше с 4:1, но в два поредни гейма допусна Векич да стигне до точки за пробив, като втория път хърватката успя да реализира третия си брейкбол и да намали до 3:4.

Веднага след това обаче водачката в схемата направи нов пробив и взе първия сет. 

Във втората част играта се водеше гейм за гейм до 4:4, когато Швьонтек направи пробив, за да поведе. В последния гейм на мача тя отрази две възможности Векич да върне брейка и още при първия си мачбола затвори срещата. 

На четвъртфиналите Швьонтек ще играе с Елена Рибакина от Казахстан. 

Последното място в топ 8 бе за Бадоса, която се справи с чехкинята Каролина Мухова с 6:4, 6:7(4), 6:2.  

В първите два сета пробивите следваха един след друг и в двете посоки и резонно двете тенисистки си размениха по един сет. В третата част обаче Бадоса бе много по-свежа и концентрирана и не допусна да загуби подаването си нито веднъж. За сметка на това тя спечели на два пъти сервиса на Мухова и записа първата си победа над чехкинята във втората среща помежду им. 

На четвъртфиналите Бадоса ще играе с бившата шампионка от Откритото първенство на Франция Елена Остапенко. 

Наградният фонд на турнира в Рим е 3 572 618 долара.

Снимки: Gettyimages